شاید هر کسی آمار دقیقی از نرم‌افزارهای مورد علاقه خود نداشته باشد. اما اگر یک آمارگیر هر روز بتواند میزان استفاده ما را از برنامه‌ها به طور خودکار ثبت کند،

آنگاه می‌توان فهمید که از هر برنامه چقدر استفاده کرده‌ایم یا آن‌که محبوب‌ترین برنامه ما چه بوده است. برنامه «واکوپا» Wakoopa دقیقاً همین کار را انجام می‌دهد.

امروزه علاوه بر برنامه‌های مخربی چون ویروس‌ها و اسب‌های تروآ، بدافزارهای دیگری هم وجود دارند که جاسوس‌افزار یا Spyware نامیده می‌شوند.

این برنامه‌ها بدون اجازه کاربر روی رایانه او نصب می‌شوند و اطلاعاتی را برای نویسنده خود ارسال می‌کنند. این اطلاعات می‌تواند طیفی از علاقمندی‌ها تا گذرواژه‌های بانکی او را شامل شود.

از دیدگاه فنی واکوپا هم مشابه این بدافزارها عمل می‌کند اما تفاوت در این است که کاربر آگاهانه این برنامه را نصب می‌کند. واکوپا تنها اطلاعاتی را در خصوص میزان استفاده از برنامه‌ها به سایت خود ارسال می‌کند.

++ ممکن است این پرسش برای هر کسی پیش بیاید که چه نیازی هست تا واکوپا این اطلاعات را برای سِروِر خود ارسال کند.

پاسخ به این پرسش، یکی از کاربردهای هیجان‌انگیز واکوپا محسوب می‌شود.

واکوپا علاوه بر کاربردی که گفته شد، یک شبکه اجتماعی است. شبکه‌های اجتماعی معمولاً میان کاربران که حداقل در یک زمینه اشتراک دارند، ارتباط ایجاد می‌کنند.

وظیفه شبکه‌های اجتماعی مانند «فیس‌بوک» در زمینه ارتباط‌هایی چون دوستی، همکاری و نسبت خانوادگی فعالیت می‌کنند اما واکوپا شبکه‌های از کاربران ایجاد می‌کند تا بر اساس آن بتوانند نرم‌افزارها و برنامه‌های یکدیگر را بررسی کنند.

محصول این شبکه می‌تواند آشنایی کاربران با برنامه‌های جدیدی باشد که از وجودشان بی‌خبرند. اجازه بدهید این مسأله را با مثالی روشن کنم.

شما در واکوپا عضو هستید. برنامه واکوپا را هم روی کامپیوترتان نصب کرده‌اید. هر بار که برنامه جدیدی را اجرا می‌کنید، واکوپا مدت زمان استفاده از آن را در صفحه شخصی شما در سایت واکوپا ثبت می‌کند.

این روند کاری برای اعضای دیگر واکوپا نیز طی می‌شود.

تعدادی از این کاربران از دوستان شما هستند و عضوی در فهرست دوستانتان. شما با بررسی صفحات شخصی دوستان خود می‌توانید متوجه شوید که آنها از چه نرم‌افزارها و برنامه‌هایی استفاده می‌کنند،

آخرین نسخه این نرم‌افزارها چیست، نرم‌افزارهای مشابه کدامند و کدام یک محبوب‌ترند،

نرم‌افزارهای مشابه کاربران کدامند و اطلاعاتی دیگر. در این بین شما با نرم‌افزارهای جدیدی آشنا می‌شوید و می‌توانید خودتان هم آنها را بیازمایید.

در واقع دوستانتان به طور غیرمستقیم نرم‌افزارهای خود و میزان محبوبیت آنها را از طریق واکوپا به شما پیشنهاد می‌دهند.

در واکوپا گروه‌های متعددی هم وجود دارد. برای مثال بلاگرها، خبرنگاران و ایرانیان گروه‌هایی دارند. با عضویت در هر یک از این گروه‌ها برای مثال می‌توانید متوجه شوید که کدام نرم‌افزارها محبوب بلاگرها هستند.

اگر شما بلاگر باشید و ببینید که بیشتر بلاگرهای دنیا از برنامه‌ای استفاده می‌کنند که مورد استفاده شما نیست، احتمالاً تحریک می‌شوید که خودتان هم آن‌را آزمایش کنید.

در عین حال هر برای هر نرم‌افزار برچسب‌هایی ثبت می‌شود. این برچسب‌ها دو کاربرد اساسی دارند. یکی آن که شما بر اساس برچسب‌ها می‌توانید به جست‌وجوی برنامه بپردازید.

یعنی اگر برای ویرایش صدا دنبال یک برنامه می‌گردید، با کلیک روی برچسب Audio می‌توانید نمونه‌های دلخواه را بیابید. علاوه بر آن درشتی برچسب‌ها نشان‌دهنده میزان استفاده شما در آن دسته است.

اگر برچسب Browsers کنار صفحه کسی درشت و پررنگ باشد به معنای آن است که او کاربری است که از مرورگرها بیشتر استفاده می‌کند پس یک وبگرد حرفه‌ای محسوب می‌شود.

این سایت علاوه بر این بخشی برای درج نظرهای کاربران برای هر نرم‌افزار دارد. نمودارهای متنوع سایت به صورت گرافیکی میزان محبوبیت و استفاده از نرم‌افزارها را به شما نشان می‌دهند.

شما می‌توانید با مطالعه این نمودارها میزان استفاده خود از نرم‌افزارهایتان را در مقاطع مختلف زمانی با هم مقایسه کنید.

یکی از ابزارهای مفید سایت، کدی است که با کپی کردن و قرار دادن آن در وب‌سایت یا وبلاگ خود به مخاطبان برنامه‌های محبوبتان را معرفی می‌کنید.

شبکه‌های اجتماعی در نسل بعدی خود تخصصی‌تر می‌شوند.

«واکوپا» یکی از این شبکه‌ها است که کاربردی خاص پیدا کرده است و تا کنون برنده چند جایزه معتبر در زمینه وب شده است. از جمله این جوایز می‌توان به جایزه «نکست وب» در سال ۲۰۰۸ اشاره کرد.

شبکه‌های اجتماعی تخصصی در شاخه‌های دیگری چون موسیقی، فیلم و کتاب نیز فعال شده‌اند.

به جای واژه «برنامه» یا «نرم‌افزار» در این نوشته کلمه‌ای چون کتاب را قرار دهید و تأثیر شبکه‌های اجتماعی در زمینه کتاب‌خوانی را برای خود شبیه‌سازی کنید.