کاربران عزیز سلام امیدوارم که حالتون خوب باشه امروز میخوام براتون ازتفاوت دو سیستم مدیریت محتوا براتون بنویسم. حتما برای شما هم پیش آمده که تصمیم بگیرید وب سایت کسب و کارتان را خودتان طراحی کنید!؟ معمولا با توجه به این که کارآفرینان و علاقه مندان به راه اندازی وب سایت حوصله طراحی و کدنویسی را ندارند و یا فرصت آموزش دیدن در این زمینه را ندارند، به سمت استفاده از سیستم های مدیریت محتوا برای راه اندازی وب سایت حرکت می کنند.
بنابراین در این مقاله تصمیم داریم تا دو سیستم مدیریت محتوای مورد استفاده در سایت های امروزی را معرفی کنیم و به بررسی و مقایسه آن ها بپردازیم (مقایسه جوملا با ورد پرس). ولی در نهایت انتخاب رو بر عهده خود شما می گذاریم. ابتدا هر دو را معرفی می کنیم.
ورد پرس Vs جوملا
ورد پرس چیست؟
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا برای سایتها و وبلاگ هاست برای محتوای آموزشی، تجاری، علمی و… همچنین قابلیت ایجاد سایتهای اجتماعی با افزونههای قدرتمند همچون buddypress. ایجاد انجمن با افزونه bbpress، و… را داراست که با زبان برنامه نویسی پی اچ پی نوشته شده و توسط مای اس کیو ال پشتیبانی میشود. همچنین نسخه ای برای پست گرس کیو ال نیز موجود میباشد این سیستم کاملاً رایگان و متن باز است.
وردپرس در ادامه راه پروژهٔ موفق b۲ است که در سال ۲۰۰۳ شکل گرفت. نام وردپرس را کریستیان اِسلِک، دوست مت مولنوگ (توسعهدهندهٔ اصلی وردپرس) پیش نهاد و از آن روز وردپرس با سرعت و پیشرفتی قابل ملاحظه تبدیل به معروفترین و پرکاربردترین ابزار ساخت وبلاگ و سایت بر روی هاست شده است. میتوانید از آن برای ساختن سرویس وبلاگدهی، وبسایت یا وبلاگی زیبا و قدرتمند استفاده کنید.
وبگاه wordpress.org
جوملا چیست؟
جوملا (به انگلیسی: Joomla) نام یک چهارچوب مدیریت محتوای آزاد و باز متنی است که مخصوص انتشار محتوای وب است. جوملا در یک چارچوب نرمافزاری تحت وب مدل-نما-کنترلگر ساخته شده که میتواند به طور مستقل از سیستم مدیریت محتوا استفاده شود.
جوملا به زبان پی اچ پی نوشته شده است و از پایگاه دادهٔ مای اس کیو ال استفاده میکند.
قابلیتهای جوملا! شامل امکان بارگذاری موقت در حافظه برای بهبود کارایی (caching)، ایجاد فهرست خودکار، ارسال خبر از طریق قالب RSS، ارائه نسخه قابل چاپ، بخشهای کوتاه خبری، تالار گفتگو، نظر سنجی، تقویم، جستجوی اینترنت و پشتیبانی از زبانهای متعدد (از جمله فارسی) است.
علاوه بر امکانات پایه، افزونههایی (شامل کامپوننت، ماژول، پلاگین، قالب، بسته زبان) هستند که به امکانات جوملا میافزایند. بیش از ۱۰٬۲۰۰ افزونهٔ رایگان و تجاری در شاخهٔ رسمی افزونههای جوملا وجود دارد.
نام جوملا گرفته شده از واژهای در زبان سواحیلی است که به معنی «جملگی» یا «همگی» است. جوملا چندین جایزه رو در جشنواره برترین سیستم مدیریت محتواهای دنیا رو از آن خودش کرده . از لحاظ سئو طراحان قالب حداکثر تلاش خودشون رو برای بهینه سازی این امر در نظر می گیرند اما خود طراح سایت باید به موارد حساس سئو توجه کنه و جوملا این قابلیت رو به بهترین شکل ممکن به کاربر میده.
وبگاه www.joomla.org
و حالا به بررسی کلی این دو سیستم مدیریت محتوا می پردازیم:
کدنویسی، یادگیری پیچ و خم ها
وردپرس یک procedural framework است. برای افزودن قابلیت های جدید باید از هوک (Hook (link is external ها استفاده کنید گرچه شما مجبور به کدنویسی به شیوه procedural نیستید. می توانید از OOP برای کدنویسی استفاده کنید اما احساسی که در نهایت به شما دست خواهد داد استفاده از یک فریم ورک ناقص است!
اما جوملا در این زمینه متفاوت است. شما احساس کار با یک فریم ورک حرفه ای رو خواهید داشت. شاید اولین CMS link is externalهست که به شکل واقعی از شیوه کدنویسی OOP) link is external)استفاده میکنه. کد نویسی در جوملا لذت بخش تره.
امتیازها:
وردپرس: ۶ از ۱۰
جوملا: ۸ از ۱۰
تنوع در قابلیت های اضافه (افزونه ها)
در وردپرس قابلیت های اضافه توسط پلاگین (link is external)ها به سیستم شما اضافه میشوند. تعداد زیادی از انها وجود داره و تقریبا هر چیزی که تصورش رو بکنید پیدا خواهید کرد. اما در هنگام نصب و استفاده از آن ها، در صورتی که تازه کار باشید، به دلیل عدم دسته بندی مناسب کمی گیج خواهید شد.(در سایت اصلی ورد پرس این افزونه ها رو می توانید ببینید)
در جوملا به آن ها پلاگین، کامپوننت و ماژول گفته میشه. کامپوننت ها چیزی شبیه ماژول ها در دروپال یا پلاگین ها در وردپرس هستند. و ماژول ها شبیه بلوک ها در دروپال هستند.(در سایت جوملای جهانی این افزونه ها رو می توانید ببینید)
امتیازها:
وردپرس: ۷ از ۱۰
جوملا: ۸ از ۱۰
رابط کاربری مدیریت
وردپرس یک محیط بسیار کارآمد و ساده داره. همه چیز به صورت مرتبی چیده شده و شما به راحتی هر چیزی رو که میخواهید پیدا میکنید. در واقع سیستم وبلاگ رو در نظر بگیرید…
در پنل مدیریت جوملا همه چیز به صورت دسته بندی شده و در جای مشخص خودش قرار گرفته. به طوری که بعد از نصب هر افزونه، به عنوان مثال نصب ماژول، پلاگین و یا کامپوننت باید در قسمت مشخص شده به دنبال افزونه نصب شده بگردید که این کار رو بسیار ساده کرده.
امتیازها:
وردپرس: ۶ از ۱۰
جوملا: ۹ از ۱۰
پشتیبانی از چند زبانگی
وردپرس از چندزبانگی پشتیبانی نمیکند.کاری که می توانیدبکنیداین است که تمام اطلاعات رو در یک پایگاه داده دیگر ذخیره کنید و از یک قالب دیگه برای نمایش انها استفاده کنید. روش دیگه هم استفاده از پلاگین (WPML) هست که این کار رو برای شما انجام میده.
در جوملا شما باید چند ماژول رو نصب کنید. یکی از راه ها استفاده از (Joomfish link is external)هست که نصب و پیکربندی آن نسبتا راحت است. جوملا از اکثر زبان ها پشیبانی میکنه و برای راه اندازی وب سایت های چند زبانه ایده آل هست.
امتیازها:
وردپرس: ۳ از ۱۰
جوملا: ۶ از ۱۰
توابع کمک کننده / HTML
وردپرس هیچ پشتیبانی از شی های HTML نمیکنه. شما اگر نیاز به یک لیست کشویی داشته باشید هیچ راهی جز نوشتن کدهای HTML از ابتدا ندارید.(ممکن هست این مشکل در نسخه های آینده برطرف بشه)
در جوملا شما مقدار زیادی کمک دارید. شما میتوانید یک گرید (grid) در صفحه خودتون با میزان کمی کدنویسی ایجاد کنید.
امتیازها:
وردپرس: ۱ از ۱۰
جوملا: ۸ از ۱۰
جذابیت عمومی و سادگی
وردپرس ویژگی های ساده و پیشرفته زیادی داره که ممکنه در نگاه اول به اونها پی نبرید. وردپرس زیبا و تمیزه.
جوملا به نوعی مخلوطی از دروپال(یک سیستم مدیریت محتوای دیگر است) و وردپرس است. از موقع نصب شما احساس میکنید که در حال دیدن یک قالب حرفه ای هستید. البته ظاهر گرافیکی در نسخه های جدید جوملا واقعا فوق العادست.
امتیازها:
وردپرس: ۹ از ۱۰
جوملا: ۷ از ۱۰
ترجمه متن ها
وردپرس و دروپال هر دو از یک روش استفاده میکنند. شما از تابعی شبیه _e یا _ استفاده میکنید و وردپرس ترجمه آن رو در جایی که لازمه به شما نشان میده.
اما جوملا روند ترجمه واقعا خوبه. تمام چیزی که لازم دارید اینه که متن صریح خودتون رو در تابعی شبیه (‘THIS_IS_THE_TEXT’) بنویسید و بعد در فایل ini جداگانه متن خودتون رو ترجمه کنید.
امتیازها:
وردپرس: ۵ از ۱۰
جوملا: ۹ از ۱۰
پشتیبانی از پایگاه های داده
وردپرس فقط از (Mysql (link is externalپشتیبانی میکنه و هیچ نقشه ای برای ارتقای این قابلیت وجود نداره.
جوملا با Mysql کار میکنه اما خبر خوب اینه که درایورهای PostgreSQL در راه هستند. در جوملای ۳٫۵ امکانات بیشتری اضافه شده.
امتیازها:
وردپرس: ۴ از ۱۰
جوملا: ۶ از ۱۰
API های داخلی
وردپرس خیلی در این زمینه خوب نیست. در ضمن مستندات ضعیف رو هم در نظر بگرید به طوری که قبل از شروع شما باید ساعت ها به نحوه استفاده (API (link is externalها مشغول باشید.
جوملا در این زمینه راحت تره اما شما یک استاد خبره در اختیار ندارید.
امتیازها:
وردپرس: ۶ از ۱۰
جوملا: ۷ از ۱۰
واحد تست (link is external)
وردپرس توضیحات خوبی برای ایجاد یک واحد تست داره. شما ممکنه بخواهید یک اسکریپت یا پلاگین رو قبل از اضافه کردن به سایتتون بررسی و تست کنید. اینکار در وردپرس توسط ( PhpUnit (link is externalانجام میشه.
جوملا از PhpUnit استفاده میکنه. کاری که شما باید انجام بدید اینه که آخرین ورژن از اآن رو دانلود کنید و در پوشه test قرار بدید و کدهای خودتون رو در آنجا بنویسید.
امتیازها:
وردپرس: ۷ از ۱۰
جوملا: ۸ از ۱۰
بررسی نحوه پشتیانی
وردپرس دارای مجوز GPL (link is external)v2 است که توسط Matt Mullenweg و Mike Little ایجاد شده. و الان خیلی به شرکت Automattic وابسته هست.
جوملا دارای مجوز GNU هست که در اصل یک پروژه مشتق شده از MAMBO هست.
امتیازهای کلی:
وردپرس: ۵۵ از ۱۰۰
جوملا: ۷۶ از ۱۰۰
وردپرس در واقع یک CMS نیست. در واقع یک سیستم وبلاگ نویسی هست و شما در نهایت به محدودیت های آن پی میبرید. البته ممکنه در نسخه های بعدی به یک CMS بیشتر شبیه بشه. شما با وردپرس می توانید یک وبلاگ حرفه ای با یک رابط کاربری مدیر خوب و زیبا داشته باشید. مگر این که در نسخه های جدید اتفاقاتی بیافته! البته کاربران ایرانی به دفعات از این سیستم به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا برای سایت استفاده می کنند.
خیلی از طراحان وب سایت عقیده دارند که سعی نکنین آرزوهای خودتون رو با وردپرس انجام بدید. واقعیت اینه که به یادگیری آن نمی ارزه. شما انتخاب های خیلی بهتری دارید. پس آن را ساده نگه دارید. اگر به یک سیستم ساده و بی دردسر نیاز دارید از وردپرس استفاده کنید. اما به یک سیستم حرفه ای و کاملا سفارشی شده نیاز دارید به سراغ سیستم های دیگه برید و با توسعه وردپرس خودتون رو به کشتن ندید. فراموش نکنید ورد پرس با هدف سیستم وبلاگ نویسی توسعه پیدا کرده. در مجموع میشه گفت وردپرس سادست و کاربر پسنده و هدف از طراحی این سیستم هم همین بوده. اطلاعات بیشتر رو در بخش ورد پرس می تونید دنبال کنید.
جوملا یک سیستم عالیست. این CMS واقعا خیلی خوب کار میکنه. کاربری این سیستم راحته. از زمان نصب تا موقع انتشار یک مقاله شما ممکن است هیجان زده شوید و حیرت کنید. شما یک CMS ساده و قوی دارید که تا وقتی نخواهید کارهای خیلی سفارشی شده ای انجام دهید به نیازهای شما پاسخ خواهد داد. این سیستم مدیریت محتوا مخصوص طراحی انواع وب سایت های شرکتی، شخصی و تجاری طراحی شده و تقریبا همه نوع قالب رو می توانید برای ان طراحی و استفاده کنید. حداقل سه انجمن قدرتمند در ایران از جوملا پشتیبانی می کنند که میشه انجمن جوملای ایران رو به عنوان انجمن برتر پیشنهاد کرد.
در این مقاله فقط خصوصیات واقعی این دو سیستم مدیریت محتوا بررسی شده. برترین سیستم مدیریت محتوا رو بر اساس نیاز باید انتخاب کرد. اگر علاقه به وبلاگ نویسی و تولید محتوا دارید و علاقه دارید تا این محتوا سریع در موتورهای جستجو ایندکس بشه (ورد پرس سئو خوبی داره) و در نتایج خوبی قرار بگیره ورد پرس میتونه گزینه مناسبی باشه. البته این سیستم مدیریت محتوا بخاطر استفاده از قابلیت های منفی سئو یک بار هم از نظر گوگل پنالتی شده!
اما در صورتی که قصد دارید تا به عنوان طراح وب سایت فعالیت کنید جوملا قدرت بیشتری داره یک سیستم مدیریت محتوای منظم و یکپارچه هست. کافیه تا در گوگل جستجو کنید. به انجمن های زیادی برخورد خواهید کرد که پر از مقالات و آموزش های مختلف در مورد این سیستم هست. ورد پرس را برای وبلاگ نویسان و جوملا را مخصوص طراحان سایت میدانند.
انتخاب سیستم مدیریت محتوای مناسب رو به عهده خودتون می گذاریم. به تناسب نیاز از این سیستم ها استفاده کنید.
براتون بهترینها را آرزومندم…