این روزها هنگامی که افراد در مورد فلش صحبت می کنند در واقع عمدتاً به ماکرو مدیا و یا طرح های چشم گیر تعاملی در طراحی سایت اشاره می نماید که زینت بخش بسیاری از وب سایت های امروزی است. در ابتدا فلش در ذهن افراد مثل یک جانور نفرت انگیز خانگی بود، فقط من نمی توانستم ببینم که در طراحی وب سایت های تجارت الکترونیکی هم از آن استفاده می شود.
صفحات شلوغی بسیاری از وب سایت هایی که اغلب طراحی سایت آنها ضعیف می باشد، دارای فایل های بزرگتر از سایز بوده و عاری از هرگونه متن و مطالب مرتبط می باشد. فلش در کم کردن سرعت برای ورود به وب سایت ها، بسیار موفق عمل می نماید. همچنین برای ایندکس شدن صفحات وب سایت توسط اسپایدر ها، یک امر غیر ممکن خواهد بود.
به نظر می رسد این روزها بسیاری از وب سایت های شلوغ و پلوغ و بی نظم، اقدام به جایگزین کرده اند(خدا را شکر) هر چند به تازگی تعدادی از وب سایت ها مجبور به استفاده از فلش در مقدمهء وب سایت خود(flash intro) هستند. فلش هم مانند بسیاری از تکنولوژی های خوب دیگر مورد سوء استفاده قرار گرفته و از آن استفاده نابجا زیاد می شود.
همچنین باز هم به نظر میرسد که فلش برای مدت طولانی به عنوان ویژگی مناسب در طراحی سایت محسوب شود. اما بزرگترین عیب فلش همواره اندازهء فایل آن می باشد. در حالی که فایل ناوبری(حرکتی) در وب سایت ممکن است در طراحی وب سایت هایی با صفحات splash ، بسیار کوچک باشد و اغلب header صفحه بیش از حد بزرگ باشد. بسیاری از افراد دارای خطوط اینترنت اختصاصی دیجیتال در محل کار خود هستند اما دسترسی آنها در منزل در حد Dial up می باشد.
مطمئن هستم که برای هر شخصی باز کردن یک صفحه وب سایت با تصاویر بزرگ و یا فایل های چند رسانه ای با اینترنت کم سرعت، بسیار عذاب آور و خسته کننده می باشد. فراتر از این سرخوردگی ها چند دلیل دیگر نیز برای این که استفاده از فلش در طراحی سایت ایده آل نمی باشد، به شرح زیر می باشد:
۱- فلش دگمهء “بازگشت” صفحات را از کار می اندازد. اگر در وب سایتی در یک فایل فلش باشید و دگمهء “بازگشت” را کلیک نمایید، به ابتدای فایل فلش بازنخواهید گشت بلکه شما به صفحه ای که قبلاً مشاهده کردید، باز می گردید.
۲- با استفاده از فلش در طراحی سایت، رنگ استاندارد لینک ها اعمال نمی شود. این امر موجب سردرگمی افراد خواهد شد زیرا مشخص نخواهد شد از کدام صفحات و لینکها بازدید کرده و یا کدام صفحات را هنوز مشاهده نکرده اند.
۳- وجود فلش درطراحی سایت با توابع موتورهای جستجو به شدت در تناقض می باشد. در این مورد بعداً بیشتر توضیح داده خواهد شد.
۴- در صورت استفاده از فلش در طراحی سایت، متون وب سایت برای افرادی که دید محدودی دارند، بزرگنمایی نخواهد شد. در واقع نحوهءنمایش صفحات به صورت دلخواه افراد تغییر نخواهد کرد.
۵- به طور کلی استفاده و دسترسی به وب سایت هایی که دارای فلش هستند برای افراد معلول بسیار مشکل می باشد.
به گفتهء وب سایت http://www.askdavetaylor.com به تازگی گوگل اعلام کرده است که موتورهای جستجوی گوگل قادر به خواندن فایل های swf متنی میباشد.
” گوگل می تواند از طریق متنهای موجود در یک فایل swf اطلاعات موجود را در موتورهای جستجوی خود تجزیه و تحلیل نماید. اما به دلیل وجود این واقعیت که یک طراحی وب سایت کامل می تواند در یک فایل واحد swf باشد؛ در حالی که نسخهء متنی html ممکن است دارای صدها صفحهء انفرادی باشد. حجم و رتبه بندی این صفحات خاص در این وب سایت ها توسط گوگل ممکن است به دقت انجام نپذیرد”
این موضوع بدان معنی است که هنوز فلش در رتبه بندی مطلوب در نتایج موتورهای جستجو کم می آورد! در حالی که با این روش هنوز هیچ صدمه ای به نام های تجاری بزرگی مانند کوکا کولا یا پپسی نخورده است اما دقیقاً بدان معنی است که کسب و کار های کوچک و در حال ظهور با طراحی وب سایت های تمام فلش برای یک رتبهء خوب به رقابت می پردازند.
همانطور که قبلاً ذکر شد، فلش به شدت با توابع موتورهای جستجو در تناقض می باشد. علت عمدهء این واقعیت این است که فایل های فلش مانند فایل های متنی ساده به همان شیوه نمی تواند ایندکس شود. در حالی که در گوگل فایل های swf را برای ایندکس شدن تنظیم و اداره می نماید و در نقطه نظر موتورهای جستجو در این فایل ها فلش، همانند شیوهء یک تصویر عمل می کند.
توانایی خواندن متن این فایل ها به نظر سودمند تر از استفاده از alt و tag در تصاویر می باشد. با این حال ممکن است در آینده نزدیک تمامی این موارد در طراحی سایت تغییر نماید. شاید هم موتورهای جستجو قادر به ایندکس کردن سایت های همراه با فلش، آن هم به درستی شود؛ شاید هم نه!