کارت شبکه وظایف بسیار مهمی در یک شبکه به عهده دارد از جمله ارسال و دریافت داده ها در شبکه که از وظایف حیاتی کارت شبکه محسوب می شود از دیگر وظایف کار شبکه می توان موارد زیر را نام برد:
۱- Data encapsulation:
کارت شبکه و درایور (راهانداز) آن، مسئول ایجاد فریم در اطراف داده تولید شده توسط لایه شبکه و آمادهسازی آن برای انتقال هستند.
۲- Signal encoding and decoding:
در واقع کارت شبکه طرح کدگذاری لایه فیزیکی را پیاده میکند و دادههای دودویی (binary) تولید شده توسط لایه شبکه را به سیگنالهای الکتریکی قابل انتقال بر روی کابل شبکه تبدیل مینماید. همچنین سیگنالهای دریافتی از روی کابل را برای استفاده لایههای بالاتر به دادههای دودویی تبدیل میسازد.
۳- Data transmission and reception:
کارکرد اساسی کارت شبکه، تولید و انتقال سیگنالهای متناسب در شبکه و دریافت سیگنالهای ورودی است. طبیعت سیگنالها به کابل شبکه و پروتکل لایه datalink بستگی دارد. در یک LAN فرضی، هر کامپیوتر هم بستههای عبوری در شبکه را دریافت میکند و کارت شبکه آدرس مقصد لایه datalink را بررسی میکند تا ببیند آیا بسته برای کامپیوتر مذکور فرستاده شده یا خیر. در صورت مثبت بودن پاسخ، کارت شبکه بسته را برای انجام پردازش توسط لایه بعدی از کامپیوتر عبور میدهد، در غیر اینصورت بسته را به دور میافکند.
-کارت شبکه قابل نقل و انتقال (Portable Computer Network Adapters)
بسیار احتمال دارد که در شبکه شما یک کامپیوتر کیفی و قابل حمل وجود داشته باشد. گستره وسیعی از کارت شبکههای مناسب این کامپیوترها قابل دستیابی است. نوعی از کارت شبکه که در کامپیوترهای کیفی استفاده میشود عبارتست از: کارت PCMCIA یا همان PC Card.
کارت PC در یک شیار[۴۲] و یا در یک جفت شیار موجود در کناره کامپیوتر کیفی جای میگیرد. کابل شبکه با استفاده از ابزاری به نام “dongle” به کارت PC متصل میشود. کارتهای PC جز ابزارهای “Plug-and-Play” هستند، و نیز میتوان در حالیکه کامپیوتر روشن و در حال فعالیت است، آنها را نصب یا خارج نمود و پس از نصب آنها نیازی به restart کردن کامپیوتر نیست.