jQuery یک کتابخانهء جاوا اسکریپت است که برای تسهیل در انجام بعضی کارها به کمک شما می آید و یک سری امکانات از پیش تعیین شده ای را در اختیار شما قرار می دهد.
زبان برنامه نویسی JavaScript ، یک زبان برنامه نویسی خیلی پیچیده و گسترده است و یادگیری کامل آن به زمان و حوصله خیلی زیادی نیاز دارد. jQuery فریمورکی که بر اساس زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت ایجاد شده است. به زبان ساده میتوان گفت، برنامه نویس با استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت، یک سری قائده و قانون تعریف کرده است و یک دستور زبان جدید ساخته که شما با آن قواعد یه کد به مراتب بسیار سادهتر مینویسید، سپس آن فایل فریمورک دستورات شما را به دستورات استاندارد جاوا اسکریپت ترجمه می کند و سپس آن ها را اجرا میکند. همراه با یک مثال ساده، توضیح بیشتر ارائه میشود:
مثلا زبان فارسی را در نظر بگیرید که بسیار گسترده است. حال ما درنظر داریم یه کتاب کوچک بنویسم و برای ۲۰۰۰ لغت پرکاربرد زبان فارسی علامت های اختصاری در نظر بگیریم، به عنوان مثال برای لغت «در» یک معادل در نظر میگیریم:
در = ^-^
با این علامت های اختصاری ما می توانیم کلمات و جملات خاصی را به صورت خیلی مختصیر و مفید بنویسیم. حال اگر یک متن را با این علامت های اختصاری بنویسیم و آن کتاب مرجع را نیز در اختیار شخص ثالثی قرار دهیم، آن شخص می تواند علامت ها را دیده و با مراجعه به کتاب مرجع، متن اصلی را مشاهده کنید.
کار JQuery هم در واقع به همین صورت است. جی کوئری یک فایل javascript چند هزار خطی هست که در آن یک سری کارهایی که طراحان وب با جاوا اسکریپت انجام میدادند را، خلاصه کرده است. به عنوان مثال برای مخفی کردن یک DIV کافی است که به اندازه یک نیم خط کد بنویسم (در حالی که قبلا باید دهها خط کد جاوا اسکریپت برای این کار نوشته میشد)
خود فایل JQuery در واقع حکم همان کتاب مرجع را دارد. به همین خاطر است که اگر شما فایل اصلی جی کوئری را به صفحه لینک نکنید و دستورات خودتان را بر اساس قوانین جی کوئری بنویسید، اتفاقی نمیافتد و در واقع دستوران برای شما کار نخواهند کرد. (چون در این حالت دستورات هست ولی کتاب مرجع نیست که مرورگر وب بفهمد هر دستور چه معنایی میدهد)
البته باید در نظر داشت که خود فریم ورکها هم محدودیت دارند، چون کل یک زبان برنامه نویسی را پوشش نمیدهند و یا گاها سنگین هستند (چون مثلا ما به همه توابع داخل یه فریمورک احتیاجی نداریم (در مورد مثال کتاب مرجع هم ممکن است کسی به همه ۲۰۰۰ لغت احتیاجی نداشته باشد)
در استفاده از JQuery ما دو تا فایل خواهیم داشت:
– یک فایل، خود فایل JQuery میباشد که باید در ابتدا به صفحه مورد نظر ما لینک شود.
– فایل دوم فایل JS ای هست که دستورات ما بر اساس قوانین Jquery داخلش نوشته شده است. (البته میتواند این دستورات را در داخل کدهای صفحه نیز قرار داد و یک فایل جداگانه نداشت)