زمانی طولانی از ارائه پردازنده های جدید Core i7 در بازار نمی گذرد، اما در این مدت کوتاه، این پردازنده جای خود را به خوبی در بازار پیدا کرده است و تعداد زیادی از کاربران به سراغ این نوع پردازنده رفته اند. با این وجود، تعداد زیادی از کاربران در انتخاب قطعات مناسب برای این پردازنده با مشکل اساسی رو به رو هستند.
یکی از این قطعات، حافظه سیستم است. با توجه به این موضوع، تصمیم گرفتیم در قدم دوم به سراغ حافظه های سه کاناله مخصوص پردازنده های Core i7 برویم( اولین قدم را در تست انواع مادربوردهای X58 برداشتیم) تا تأثیر انواع مدل های مختلف بر کارایی این سری از پردازنده ها ( در اینجا به طور مشخص Core i7 920 ) را بررسی کنیم( اشاره به این نکته حائز اهمیت است که مدل های معروفی از حافظه DDR3 به دلیل محدودیت زمان در این تست لحاظ نشده اند).
کمی درباره DDR3
نرخ انتقال اطلاعات در حافظه های DDR3، به صورت استاندارد بین ۸۰۰ تا ۱۶۰۰ مگاهرتز متغیر است. افزایش پهنای باند از DDR2 به DDR3 به کمک استفاده از حافظه بافر Prefetch هشت بیتی میسر شده است.
این مقدار حافظه بافر در حافظه های DDR2 چهار بیت است و اطلاعات در این حافظه با سرعت بالا ذخیره می شوند تا در صورت نیاز، به سرعت قابل دسترس باشند.
تعداد پین های حافظه های DDR3 مانند حافظه های DDR2 شامل ۲۴۰ پین است و برای این که این دو حافظه به اشتباه در جای یکدیگر قرار نگیرند، شکاف میان پین ها در حافظه های DDR3 نسبت به DDR2 کمی جا به جا شده است. بر طبق استانداردهایی که مؤسسه JEDEC معرفی کرده، حداکثر ولتاژ مجاز برای حافظه های DDR3 مخصوص Core i7 حدود ۱/۵۷۵ ولت است، اما تولیدکنندگان ماژول های حافظه براساس نوع قطعات انتخابی و میزان توانایی حافظه های خود، ممکن است سرعت و ولتاژ بیشتری را برای حافظه ها عنوان کنند( همچنین میزان زمان تأخیر استاندارد اعلام شده توسط این مؤسسه، ۲۰-۷-۷-۷ برای حافظه های DDR3 1066 و ۲۴-۷-۷-۷ برای حافظه های DDR3 1333 است).
حافظه های حاضر در رقابت
Corsair Dominator TR3XG1866C9D
از زمان حضور Corsair در ایران، تاکنون این حافظه به عنوان یک حافظه با کیفیت، جایگاه خود را در کشورمان تثبیت کرده است. آخرین سری از حافظه های این شرکت، Dominator GT نام دارند که خنک کننده آن با سری قبل کمی متفاوت است.
در خنک کننده جدید، پره های فلزی بالای حافظه قابل جدا شدن بوده و می توان انواع مختلفی از خنک کننده ها مانند خنک کننده های مایع و خنک کننده های بادی را روی آن نصب کرد.
خنک کننده پیش فرض حافظه ها ارتفاع مناسبی دارد و بعید است که با خنک کننده های بزرگ درگیر شود. گرمای ماژول های حافظه در حداکثر فشار کاری در ولتاژ ۱/۶۵ ولت طبیعی به نظر می رسد. طبق اطلاعاتی که از برنامه CPU-Z نسخه ۱/۵۱ به دست آمده، بیشترین سرعت استاندارد JEDEC که برای این حافظه تعریف شده، ۱۳۳۳ مگاهرتز با زمان تأخیر ۲۵-۱۰-۱۰-۹ در ولتاژ ۱/۵ است. همچنین یک پروفایل XMP در این حافظه وجود دارد که براساس آن Dominator GT می تواند در سرعت ۱۸۶۶ مگاهرتز با زمان تأخیر ۲۴-۹-۹-۹ و ولتاژ ۱/۶۵ ولت کار کند. خوشبختانه این مشخصات به طور کامل روی برچسب حافظه حک شده و نیازی به مراجعه به برنامه CPU-Z و چک کردن مقادیر نیست.
KingMax DDR3 1600+
خنک کننده بزرگ این حافظه، قطعاً شما را به یاد خنک کننده اولین سری حافظه های Dominator شرکت Corsair خواهد انداخت. روی ماژول های حافظه اطلاعاتی درباره زمان تأخیر و ولتاژ دقیق مورد نیاز نوشته نشده و تنها در پشت جعبه زمان تأخیر ۷-۷-۷ و ولتاژ ۱/۷ تا ۱/۹ ولت چاپ شده که حتی حداقل مقدار ولتاژ آن هم زیاد به نظر می رسد.
برای بررسی بیشتر به سراغ CPU-Z رفتیم. علاوه بر حالت JEDEC در سرعت ۱۳۳۳ مگاهرتز و زمان تأخیر ۲۵-۱۰-۱۰-۹ در ولتاژ ۱/۵ ولت، دو حالت XMP با سرعت ۱۶۰۰ مگاهرتز یکی با زمان تأخیر ۲۰-۷-۷-۷ و ولتاژ ۱/۸ و دیگری با زمان تأخیر ۲۸-۶-۶-۷ در ولتاژ ۱/۹ در نظر گرفته شده است.
از آنجا که نگران آسیب دیدن سیستم در ولتاژ بالا بودیم، گزینه اول یعنی زمان تأخیر ۲۰-۷-۷-۷ و ولتاژ ۱/۸ ولت را برای انجام تست ها انتخاب کردیم.
این مقدار ولتاژ باعث شد تا این حافظه نسبت به دیگر شرکت کنندگان این تست دمای بالاتری داشته باشد.
Kingston KHX12800D3K3/3GX
حافظه های Kingston از پیشکسوتان حافظه در ایران است و سری Hyper X گل سرسبد این مارک قدیمی و جا افتاده در میان کاربران به شمار می آید.
روی حافظه هیچ برچسبی که نشانی از تنظیمات حافظه باشد، وجود ندارد. به همین دلیل ما به تنظیمات موجود در برنامه CPU-Z مراجعه کردیم. یک پروفایل XMP برای سرعت ۱۶۰۰ مگاهرتز در نظر گرفته شده، اما متأسفانه خبری از زمان های تأخیر نیست. در نتیجه ما فرکانس را روی ۱۶۰۰ مگاهرتز و زمان های تأخیر را در حالت خودکار(۲۴-۹-۹-۹) در ولتاژ ۱/۶۴ قرار دادیم.
خنک کننده های روی حافظه ساده به نظر می رسند و در کل دمای حافظه نسبت به نمونه های دیگر موجود در این تست کمتر است.
Mushkin XP3-12800
Mushkin جزء مارک های تجاری نه چندان معروف بازار به شمار می آید( البته در ایران). با این وجود، مطمئناً وقتی بسته بندی جالب این محصول که شامل یک کیف فلزی می شود را ببینید، حتی اگر نام این محصول را نیز نشنیده باشید، تا حدودی نظرتان در مورد آن تغییر می کند. خنک کننده مشکی نصب شده روی حافظه در ظاهر نکته خاصی نداشته و از دو صفحه آلومینیومی که از بالا به صورت حلقه هایی به یکدیگر رسیده اند، تشکیل شده است.
روی حافظه نیز برچسبی وجود دارد که در فرکانس ۱۶۰۰ مگاهرتز، زمان تأخیر ۲۰-۷-۸-۷ در ولتاژ ۱/۶۵ ولت را نشان می دهد.
[تصویر: ۲۴۲۶۳۲۳٫JPG]
دمای حافظه ها کمی از حافظه های Dominator گرم تر است که البته چندان محسوس نیست و می توان از آن صرف نظر کرد.
با مراجعه به برنامه CPU-Z مشاهده شد که برای این حافظه هیچ نوع پروفایل XMP در نظر گرفته نشده و پروفایل های استاندارد JEDEC تنها تنظیماتی هستند که به چشم می خورند. ما به تنظیمات چاپ شده روی برچسب حافظه اطمینان کردیم و مقادیر موردنیاز را براساس آن ها تنظیم کردیم. اما قدرتی در این حافظه نهفته است که آن را از دیگر رقبا متمایز می کند. در ادامه مقاله، ویژگی خاص این حافظه را خواهید شناخت.
شروع مسابقه
هدف ما از انجام این تست ها بررسی تأثیر حافظه در برنامه های مختلف بود. سیستم آزمایش ما شامل یک پردازنده Core i7 920، مادربورد Gigabyte EX58-UD5، کارت گرافیکی Mushkin GTX260، هارد دیسک ۳۲۰ گیگابایتی Western Digital و منبع تغذیه ۱۲۳۰ واتی Green است.
بازی The Last Remnant براساس موتور گرافیکی Unreal Engine 3 ساخته شده که جزء موتورهای گرافیکی معروف به شمار می آید. بازی World In Conflict برای اجرای روان به دو گیگابایت حافظه نیاز دارد و در اینجا می توان تأثیر سرعت و زمان تأخیرها را در نحوه اجرای بازی بررسی کرد.
Crysis نیز در حال حاضر یکی از سنگین ترین بازی ها از نظر گرافیک در بین بازی های امروزی است.
[تصویر: ۲۴۲۶۳۲۴٫JPG]
Cinebench R10 نمادی از یک برنامه پردازش سه بعدی با استفاده از OpenGL بوده و PCMark 2005 نیز نمایی کلی از کارایی سیستم در کارهای روزمره به ما می دهد.
در برنامه ۷-Zip کارایی سیستم در فشرده سازی و بازگشایی فایل های فشرده را بررسی کرده و در برنامه Tmpeg ENC 4.0 Express نیز تأثیر حافظه در فشرده سازی فیلم را بررسی می کنیم.
در نهایت از برنامه های Sisoft Sandra 2008 Lite، Everest Ultimate Edition 5.0 و Science Mark برای بررسی کارایی خود حافظه استفاده خواهیم کرد.
The Last Remnant
تنها تنظیماتی که می توان در این بازی تغییر داد، دقت تصویر است. برای انجام این تست، نهایت دقت تصویر، یعنی ۱۲۰۰× ۱۶۰۰ پیکسل را انتخاب کردیم. اختلاف نتایج به یک فریم در ثانیه هم نمی رسد و می توان گفت تمامی حافظه ها نتیجه یکسانی را به دست آوردند.( تصویر یک)
World In Conflict
در این بازی نیز در دقت تصویر۱۲۰۰×۱۶۰۰ پیکسل، چهار مرحله Anti Aliasing و شانزده مرحله AF و تنظیمات گرافیک Very High، هر چهار ماژول حافظه نتایج مشابهی را به ثبت رساندند. تنها حافظه Mushkin توانست در حداکثر میزان فریم، یک فریم از دیگران سریع تر باشد.( تصویر دو)
Crysis
همچنان، اختلاف چندانی میان نتایج حاصل از این چهار حافظه دیده نمی شود. به نظر می رسد زمان های تأخیر پایین و سرعت های بسیار بالای حافظه، چندان روی بازی های امروزی تأثیرگذار نیست.
نمودار مربوطه براساس متوسط فریم های به دست آمده، تنظیم شده است. در تست گرافیک این بازی، یک بار از تنظیمات Very high در دقت ۱۰۲۴× ۱۲۸۰ پیکسل و بار دیگر در دقت ۱۲۰۰×۱۶۰۰ پیکسل با دو مرحله AA و vSync استفاده کردیم. تست های پردازنده را در دقت تصویر ۱۲۰۰× ۱۶۰۰ پیکسل، تنظیمات Very High، دو مرحله Anti Aliasing و فعال بودن vSync انجام دادیم.( تصویر سه)
Cinebench R10
در این تست به ترتیب امتیاز حاصل از به کارگیری چهار هسته پردازنده در حالت Opend و تک هسته ای را مد نظر قرار داده و نمودار را براساس آن تنظیم کرده ایم.( تصویر چهار)
PCMark 2005
در این تست اختلاف میان کمترین و بیشترین امتیاز به دست آمده میان حافظه ها کمتر از ۲۵۰ است که به سادگی می توان آن را نادیده گرفت.( تصویر پنج)
۷- Zip v4.57
این برنامه کوچک و ساده یک برنامه محک داخلی دارد که در تنظیمات مختلف، میازن توانایی سیستم در فشرده سازی و باز کردن فایل های فشرده را نمایش می دهد. ما در تست های این برنامه مقدار Dictionary size را روی ۳۲ مگابایت قرار دادیم. در این حالت ۱۷۰۱ مگابایت از حافظه سیستم اشغال می شود. نمودار ما براساس توانایی فشرده سازی فایل ها مرتب شده است. در ضمن، این نتایج پس از سه بار اجرای تست به ثبت رسیده است.( تصویر شش)
Tmpeg ENC Express 4.0
در این برنامه از یک فیلم چهار دقیقه و هفت ثانیه ای با کیفیت DVD استفاده کرده و آن را با کمک پروفایل Home Theatre از فشرده ساز Dive X Pro v6.8، به یک فیلم با فرمت AVI و صدای دو کاناله با فرمت MP3 و کیفیت ۴۸۰۰۰Hz و حجم ۳۲۰Kbps تبدیل کردیم. به نظر می رسد سرعت بالای Crosair Dominator در اینجا کارساز شده و در مدت زمان کمتری تبدیل فیلم صورت گرفته است.( تصویر هفت)
Sisoft Sandra 2008 Lite
از سه تست Memory Bandwidth( تست پهنای باند در دو حالت Integer و Float)و Memory Latency( زمان تأخیر) و Cache & Memory( تست مجموعه پهنای باند حافظه و Cache) استفاده کردیم. نتایج تست ها پس از سه بار اجرا به ثبت رسید.( جدول یک)
حافظه های Kingmax نتایج بسیار خوبی را در این تست به دست آوردند.
با این حال توجه داشته باشید که این تست تا حدودی حالت تئوری داشته و ابتدا باید نتایج به دست آمده در تست های قبلی را در نظر گرفت.
Everest Ultimate 5.0
مطمئناً سرعت بالاتر Corsair در این برنامه تأثیر داشته و باعث شده تا این حافظه بالاترین مقادیر را در مقایسه با دیگر حافظه ها به دست آورد، اما همان طور که در تست های اولیه مشاهده کردید، اختلاف بین حافظه ها در برنامه های مختلف چندان زیاد نیست.( جدول دو)
Science Mark 2.0
در این برنامه می توان میزان زمان تأخیر و پهنای باند حافظه را بررسی کرد. مقدار زمان تأخیر در مقادیر مختلفی اندازه گیری می شود که در این جدول ما تنها مقادیر ۶۴، ۲۵۶ و ۵۱۲ بایت را خواهیم آورد.( جدول سه)
باز هم حافظه Corsair توانست نتایج خوبی از خودش به جای بگذارد که تنها می توان آن را به سرعت بالاتر حافظه و زمان تأخیر مناسب ارتباط داد.
اورکلاک
در اینجا است که قدرت پنهان حافظه های Mushkin مورد آزمایش ما نمایان می شود. بدون این که ولتاژ را تغییر دهیم، توانستیم فرکانس کاری این حافظه را به ۲۰۳۲ مگاهرتز برسانیم که در نوع خود رکورد جالبی است. در این حالت زمان تأخیر را در بایوس در حالت Auto قرار دادیم و سیستم به طور خودکار آن را روی ۲۴-۹-۹-۹ تنظیم کرد. در این فرکانس و در برنامه Everest Ultimate Edition 5.0، سرعت خواندن، نوشتن و کپی اطلاعات به ترتیب به ۱۵۸۵۱، ۱۵۲۰۷ و ۲۰۷۳۸ مگابایت در ثانیه افزایش و زمان تأخیر نیز به ۴۶/۴ نانوثانیه کاهش پیدا کرد. برای اطمینان از باثبات بودن سیستم، یک بار تست PC Mark 2005 را اجرا کردیم که در این حالت امتیاز ۱۰۳۷۱ به دست آمد.
این کاهش امتیاز را شاید بتوان به افزایش زمان تأخیر نسبت داد. حافظه های Kingmax نیز توانایی خوبی در اورکلاک داشتند.
این حافظه ها تا فرکانس دو هزار مگاهرتز با ولتاژ ۱/۸ و زمان تأخیر ۲۴-۹-۹-۹ اورکلاک شدند و توانستند در تست حافظه Everest Ultimate Edition 5.0 امتیازهای ۱۴۹۹۴، ۱۴۹۷۰ و ۱۹۲۱۲ مگابایت در ثانیه را به ترتیب برای خواندن، نوشتن و کپی اطلاعات به دست آورده و زمان تأخیری برابر با ۴۱ نانوثانیه را به ثبت برسانند. در این فرکانس نیز این حافظه ها توانستند تست PC Mark 2005 را با موفقیت پشت سرگذاشته و امتیاز ۹۹۹۲ را به دست آوردند که حدود هزار امتیاز کمتر از حالت عادی است!
متأسفانه حافظه های Kingston در فرکانس ۱۶۸۰ هم با ثبات نبودند و به همین دلیل از تلاش بیشتر صرف نظر کردیم. حافظه های Corsair نیز به دلیل این که دیگر در دسترس ما نبودند، نتوانستیم قدرتشان در اورکلاک شدن را بسنجیم.
نتیجه
در تست های نسبتاً تئوری( سه تست آخر)، نتایج اختلاف محسوسی با یکدیگر داشتند و Corsair توانست در بیشتر موارد بالاتر از دیگران قرار گیرد، اما در تست های عملی و برنامه ها و بازی های مختلف، امتیازها به قدری به یکدیگر نزدیک بودند که می توان گفت عملاً تفاوتی بین برنامه های مورد آزمایش ما وجود نداشت. حافظه های Mushkin بهترین اورکلاک را داشتند، حافظه های Corsair انواعی از امکانات جانبی و خنک کننده های مختلف را در اختیار داشته و حافظه های Kingston دمای کمتری را نسبت به بقیه دارند. حافظه های Kingmax در کنار کارایی خوب، به دلیل دمای بالاتری که دارند، در سیستم هایی که جریان هوای مناسبی درون آن ها برقرار است، توصیه می شود.