پزشکی از راه دور به کاربرد فنآوری ارتباطات از راه دور با هدف ارائه و انتقال خدمات ودانش پزشکی گفته می شودو می تواند به سادگی گفتگوی تلفنی دو پزشک با یکدیگر در مورد یک بیمار یا به پیچیدگی استفاده از تکنولوژی ماهواره ای برای موارد دیگر باشد. یک نوع از این فنآوری فرستادن تصاویر دیجیتال (عکسهای رادیولوژی،سی تی اسکن،ام.آر آی و یا اسلایدهای آسیب شناسی و یا بیماری پوستی)برای متخصص مربوطه در جهت کاهش هزینه های جابجائی و نیز جلوگیری از اتلاف وقت پزشک و بیمار می باشد. استفاده از ویدیو کنفرانس برای مشاوره چهره به چهره نوع دیگری از آن است.
وسایل متعدد قابل اتصال به کامپیوتر وجود دارند که پزشک را در انجام معاینات یاری دهد. دانشکده پزشکی تگزاس از اولین مراکزی بود که ارائه خدمات پزشکی از راه دور را به ساکنین همان منطقه شروع کرد و ماهانه بالغ بر ۴۰۰ بیمار را معاینه و درمان می کند. فواید پزشکی از راه دور: بخش بیشتری از جمعیت محروم شهری و روستایی تحت پوشش قرار می گیرند.مثلا انجام مشاوره ویدیوئی میان یک کلینیک روستایی با یک متخصص می تواند از انجام مسافرتهای اضطراری و صرف هزینه های هنگفت بکاهد.
کنفرانسهای ویدیوئی همچنین فرصت جدیدی برای آموزش و ارزیابی کارورزان بهداشت روستایی فراهم می کند. ارائه خدمات پزشکی در منزل از کاربردهای در حال گسترش پزشکی از راه دور است. مراکز تحقیقات نظامی و بعضا دانشگاهی در حال توسعه ابزار ها ی روباتیک برای اجرای پروژه های جراحی از راه دورند. موانع موجود: در بسیاری موارد به پزشکان خارجی اجازه فعالیت داده نمی شود مگر اینکه مجوز رسمی دریافت کرده باشد.بسیاری از بیمه ها حاضر به پرداخت چنین هزینه هائی نیستند.ترس از بروز خطاهای پزشکی از دیگر موانع است.به عبارتی هنوز مهارتهای لازم جهت استفاده از این فنآوری به وجود نیامده است.خطوط تلفن موجود پهنای باند مناسب برای بسیاری از امکانات نهفته در این فنآوری را ندارند. نتیجه: قریب به ۱۵ سال پیش تصور نمی کردیم ممکن است روزی تا این حد به ابزارهایی چون فاکس ،پست الکترونیک و…وابسته شویم.که در حال حاضر به مواردی معمول و پیش پا افتاده تبدیل شده اند.به همین صورت تصور اینکه در آینده ای نزدیک ملاقات با پزشکان با استفاده از فنآوری پزشکی از راه دور انجام پذیرد دور از ذهن نیست.
استفاده از شبکه انتقال اطلاعات در مناطق دور افتاده / توسعه فضاهای آموزش مجازی پزشکی زالی به استفاده از شبکه انتقال اطلاعات در مناطق دور افتاده اشاره کرد و گفت: “تله مدیسین” ارتباط فراگیر تکنولوژی مورد نیاز برای هدایت یک تیم جراحی از راه دور است که از این تکنولوژی در توسعه فضاهای آموزش مجازی پزشکی نیز استفاده می شود به گزارش خبرنگار مهر، دکتر “علیرضا زالی” – رئیس نخستین همایش “تله مدیسین” و سلامت الکترونیک امروز در جمع خبرنگاران افزود: در یک عمل جراحی ارتباط دو سویه پزشک و بیمار و رعایت حقوق بیمار خیلی مهم است چرا که اگر تأخیری در حین جراحی بوجود بیاید صدمات غیرقابل جبرانی بر بیمار تحمیل می شود. اما در تله مدیسین ربات ها آموزش می بینند که با کمترین خطای ممکن جراحی را به انجام می رسانند. زالی افزود: انجام سریع تر برش ها، میزان لازم برش ها، بخیه زدن راحت تر و دور بودن از مشکلاتی مانند لرزش دست و خستگی جراح از جمله مزیت های این نوع جراحی است. وی افزود: اما وجود جراح کمک می کند که در حین عمل جراحی، فرد از هنر و قضاوت خود در جراحی بهره گیرد که این توانمندی را ربات ها ندارند. رئیس نخستین همایش “تله مدیسین” و سلامت الکترونیک با اشاره به سابقه جراحی از راه دور گفت: نخستین جراحی از راه دور در فاصله ۷ هزار کیلومتری جراح و بیمار انجام گرفت. این عمل جراحی که بیمار در فرانسه و تیم جراحی در آمریکا حضور داشتند، در مدت ۵۴ دقیقه با لاپاروسکوپ و کمترین تهاجم جراحی با هزینه ای معادل ۶۵۰ هزار پوند انجام گرفت.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: با توجه به گران بودن انجام چنین جراحی هایی در ایران، باید بر جنبه های دیگر از جمله مشاوره های از راه دور، استفاده از شبکه انتقال اطلاعات در مناطق دور افتاده، کاهش هزینه ها و تردد بیماران و توسعه مراقبت های بهداشتی و درمانی در مناطق صعب العبور و نابرخوردار تأکید شود. وی از توسعه فضاهای آموزش مجازی برای آموزش پزشکان و دستیاران به عنوان دیگر اهداف تله مدیسین نام برد و افزود: نظارت و پایش بیماران از راه دور و همچنین مراقبت های روزانه در صورت استفاده از تله مدیسین امکان پذیر می شود. رئیس نخستین همایش “تله مدیسین” و سلامت الکترونیک مهمترین چالش استفاده از این تکنولوژی را مسائل حقوقی برشمرد و گفت: اگر مشکلی در حین عمل جراحی بوجود بیاید مسئولیت آن چندان مشخص نیست اما باید توجه داشت که مزیت های استفاده از این تکنولوژی بیش از مشکلات آن است. وی خاطرنشان کرد: این تکنولوژی بیش از اینکه برای کشورهای برخوردار مفید باشد می تواند در کشورهای ضعیف تر کاربرد داشته باشد.