چکیده:

خط فارسی دارای مشکلات مختلفی می­باشد که در جستجو وبازیابی اطلاعات مسائل و مشکلات فراوانی را فراروی کابران اینترنت قرار می­دهد. بهخصوص با رشد سریع انتشارات الکترونیکی بر روی وب در شکلهای مختلف پایگاه­هایاطلاعاتی، وبلاگ و …

و اینکه هیچ قاعده مشخص و ثابتی برای رسم­الخط فارسی وجودندارد باعث شده است که جستجوگران مطالب فارسی با مشکلات فراوانی روبرو بشوند. اینمقاله سعی دارد تا با اشاره به موارد مختلفی که می­تواند در جستجو و بازیابیاطلاعات سرعت و دقت و جامعیت و مانعیت جستجو را بالاببرد موجب افزایش مهارت کاربراناینترنت فارسی بشود.

کلید واژه ها:اینترنت، خط فارسی، جستجو وبازیابی اطلاعات.

مقدمه

اینترنت به عنوان یک محمل اطلاعاتی عظیم،منابع اطلاعاتی را در مقیاسی وسیع در دسترس مخاطبان بالقوه قرار داده است. اغلبسهولت دسترسی به منابع اطلاعاتی اعم از متن و سایر رسانه*ها عمده*ترین مزیت اینترنتمحسوب می*شود. اما این توانایی که هرکس ناشر آثار خود باشد عواقب ناخواسته*ای رانیز در پی خواهد داشت و آشکارترین معضل، آن است که انبوهی از منابع بسیار متنوع وغیر قابل مدیریت را فراهم می­آورد. افزایش سریع منابع اینترنتی نیازمند یکسازمان­دهی مفید و موثر است. هرچند در حال حاضر راهنماهایی برای منابع اینترنتیتهیه شده است که براساس فایل*های مقلوب ساخته شدهِ توسط موتورهای جستجو و بااستفاده از قابلیت*های مختلف این موتورها از جمله : استفاده از عملگرهای بولی،جستجوی دقیق عبارت، محدود کردن یک جستجو به بخش خاصی از رکورد (مانند عنوان ، آدرس) ، کوتاه*سازی کلمات، جستجوی نزدیک*یابی واژه*ها، ایجاد محدودیت زمانی و منطقه*ای وزبانی، و …. به جستجوی اطلاعات کمک می­کند، اما باید تاکید کرد که در امر بازیابیاطلاعات از اینترنت بدون نمایه*سازی نظام یافته نمی*توان انتظار بازیابی مفید وموثر را داشت. هرچند بیش*تر اطلاعات موجود بر روی اینترنت به زبان انگلیسی است، ولیحجم اطلاعات به زبان فارسی نیز با سرعت در حال افزایش است و کاربران به دلایلمختلفی علاقه زیادی به اطلاعات فارسی نشان می­دهند و از آنجائی­که زبان غالب دراینترنت انگلیسی است جستجو به زبان*های غیر انگلیسی از جمله فارسی، مسایل و مشکلاتمختلفی را جدای از مشکلات عمومی اینترنت دارد.