مطالعات جدید درباره استفاده زیاد از اینترنت و ابزارها و برنامه های اینترنتی چهره ای جدید و نه چندان خوشایند را از این ابزار دوست داشتنی و اعتیاد آور به نمایش گذاشته است.
به گزارش مهر، دانشمندان با مطالعه بر روی تاثیرات استفاده بیش از اندازه از اینترنت و موتورهای جستجو در زندگی روزانه افراد دریافته اند این ابزارهای ارتباطاتی در کنار کاربردهای حیاتی و تاثیرگذاری که برای دسترسی به اطلاعات و سرعت بخشیدن به کارها و فرایندهای مختلف دارند، بر روی حافظه و مغز انسان تاثیرات نامطلوبی به جا می گذارند.
آسیبهای مغزی اینترنتی در میان کاربران افراطی
تحقیقات جدید دانشمندان پرده از تاثیرات مخرب استفاده افراطی از اینترنت بر روی ساختار مغزی نوجوانان برداشته است. به گفته محققان نوجوانانی که در استفاده از اینترنت افراط می کنند، دچار اختلال تحلیل ماده خاکستری مغز می شوند، اختلالی که روز به روز به صورت پنهانی در حال گسترده شدن است.
این اختلال می تواند بر روی تمرکز و حافظه افراد تاثیر نامطلوبی به جا بگذارد، همچنین قدرت تصمیم گیری و تعیین هدف برای زندگی نیز در افراد دچار اختلال خواهد شد. تحلیل بافت خاکستری مغز همچنین می تواند با کاهش توانایی کاربران در جلوگیری از بروز احساسات، در آنها ناهنجاری های رفتاری به وجود بیاورد.
بر اساس گزارش تلگراف، محققان برای مطالعه بر روی این پدیده مغز دانشجویان ۱۸ دانشگاه که ۱۹ سال سن داشته و برای ۶ روز در هفته به مدت ۱۳ ساعت در اینترنت به انجام بازی های آنلاین مشغول بودند را با استفاده از MRI اسکن کردند. دانشجویان پس از پاسخ دادن به هشت سوال ساده به عنوان کاربران معتاد به اینترنت دسته بندی شدند.
دانشمندان چینی سپس این گروه را با گروهی از دانشجویان ۱۸ ساله که در طول روز استفاده کمتری از اینترنت داشتند مقایسه کردند. یک سری از اسکنهای مغزی بر روی ماده خاکستری در سطح چین خورده مغزی یا غشای مغزی متمرکز بودند، جایی که پردازش حافظه، احساسات، گفتار، بینایی، شنوایی و کنترل را به عهده دارد.
مقایسه ماده خاکستری در دو گروه نشان داد هرچه میزان استفاده از اینترنت در میان اعضای گروه بیشتر باشد، میزان آسیب دیدگی این ماده نیز افزایش پیدا می کند. محققان همچنین متوجه تغییراتی در بافتهای عمیق مغزی یا ماده سفید شدند، بخشی که پیامهای مغزی از میان آن به ماده خاکستری یا سیستم عصبی منتقل می شود.
به گفته عصب شناسان و محققان چینی این ناهنجاری های ساختاری در مغز به طور حتم با ناهنجاری های عملکردی و کنترل شناختی کاربران در ارتباط هستند.
گوگل مسبب فراموشکاری کاربران
موتور جستجوی گوگل ابتدا تنها یک موتور جستجو بود، سپس مفهوم آن با مفهوم اینترنت برابر شد و اکنون گوگل جایگزین توانایی قدیمی انسان در به خاطر آوردن شده است. دانشمندان دانشگاه کلمبیا در مطالعه ای دیگر دریافتند انسانها در حال از دست دادن توانایی به خاطر سپردن هستند زیرا باور دارند موتورهای جستجویی مانند گوگل همه چیز را به جای آنها به خاطر می سپارد. به بیانی دیگر انسانها دیگر نیازی ندارند امور مختلف را به خاطر بسپارند، تنها کافی است بدانند کجا باید آن را جستجو کنند.
برای پی بردن به این پدیده، محققان بر روی دو گروه از داوطلبان آزمایشی انجام داده و از آنها خواستند اطلاعاتی را در اینترنت جستجو کنند. به گروهی از داوطلبان گفته شد که اطلاعات در رایانه ذخیره می شود و به گروه دیگر گفته شد که اطلاعات ذخیره نخواهد شد.
نتایج نشان داد، داوطلبانی که گمان می بردند رایانه اطلاعات آنها را ذخیره خواهد کرد، برای به خاطر سپردن آن هیچ تلاشی نکردند. به گفته محققان بسیاری از افراد در هنگام مواجهه با سئوالات دشوار به عنوان اولین راه حل به رایانه ها و اینترنت فکر می کنند. به این شکل بیشترین تلاش انسانها برای به خاطر آوردن مکان و نحوه دسترسی به اطلاعات است و نه برای به خاطر آوردن خود اطلاعات.
به گزارش بی بی سی، محققان می گویند انسانها به همان اندازه که به دوستان و همکاران خود وابسته هستند، به ابزارهای ارتباطی و اینترنت نیز وابسته شده اند، تجربه از دست دادن اتصال به اینترنت برای آنها با تجربه از دست دادن یک دوست برابری می کند از این رو همواره باید به اینترنت وصل باشند تا از آنچه گوگل از آن آگاه است، آگاه شوند.
آیا به اینترنت اعتیاد دارید؟
محققان چینی برای دسته بندی کاربران اینترنتی تستی هشت سواله را طراحی کرده اند که با بررسی پاسخهای آن می توانند تعیین کنند آیا کاربر در دسته معتادان به اینترنت قرار دارد یا نه. در صورتی که پاسخ به سوالات یک تا پنج و یکی از سه سوال باقی مانده بله باشد، کاربر یک معتاد به اینترنت معرفی خواهد شد:
۱- آیا مجذوب اینترنت هستید (فعالیتهای آنلاین پیشین خود را به خاطر دارید؟)
۲- درصورتی که به مدت زمان استفاده از اینترنت بیافزایید، احساس رضایت به شما دست خواهد داد؟
۳- آیا تا به حال در کنترل استفاده، کاهش مدت زمان استفاده و یا متوقف کردن استفاده از اینترنت دچار مشکل شده اید؟
۴- آیا زمانی که تلاش دارید استفاده از اینترنت را کاهش داده و یا متوقف کنید احساس عصبی بودن، افسرده بودن و یا حساس بودن به شما دست می دهد؟
۵- آیا مدت زمان آنلاین بودن شما طولانی تر از مدت زمانی است که از ابتدا قصد داشتید در اینترنت سپری کنید؟
۶- آیا تا به حال به خاطر اینترنت با خطر از دست دادن یک رابطه، شغل، فرصت تحصیلی و یا فرصت حرفه ای مواجه شده اید؟
۷- تا به حال برای مخفی کردن وابستگی خود به اینترنت به اعضای خانواده یا پزشک خود دروغ گفته اید؟
۸- آیا از اینترنت به عنوان راه گریزی از مشکلات، حالتهای اضطراب، احساس نا امیدی یا گناهکار بودن و یا فرار از افسردگی استفاده می کنید؟