هنگامی که به وب سایت های مختلف نگاه می کنید این نکته را درمی یابید که همهء وب سایت ها به یک اندازه جذاب نیستند. ساخت سایت خوب واقعاً کار دشواری نیست اما مواردی وجود دارد که هنگام ساخت سایت باید از آنها اجتناب کنید؛ البته اگر می خواهید یک وب سایت کاربرپسند داشته باشید. ۱۰ مورد از شایع ترین اشتباهات طراحان وب سایت که آن را تجربه کردند عبارت است از:
۱- تکنولوژی به خاطر تکنولوژی
این خیلی خوب است که با اسباب بازی های جدید بازی کنید اما وب سایت شما زمین بازی مناسبی نیست! بازدیدکنندگان وب سایت شما ممکن است به محتوا و مطالب علاقمند باشند و نه نام تجاری ویا نسخهء جدیدی از فلش یا چیزهای پر زرق و برق در وب سایت شما.
اجازه دهید وب سایت شما ساده و روان باشد. از تکنولوژی استفاده کنید و به آن اعتماد نمایید اما از آن ابزار نسازید. در واقع از تکنولوژی به عنوان ابزار در وب سایت تان استفاده نکنید. مثلاً کاربران مجبور به داونلود کردن Add –ons به خصوصی آن هم فقط برای دیدن وب سایت شما نباشد. مطمئن باشید بازدیدکننده ها این کار را انجام نمی دهند!
۲- استفاده از قاب برای طرح بندی صفحات
این کار برای طراحان وب سایت بسیار ساده است، به همین دلیل هم اغلب از آن در ساخت سایت استفاده می کنند. اما باید کاربران خود را مد نظر گرفته و در اولویت قرار دهید نه طراحان وب. بزرگترین مشکل در این روش عدم پیش بینی و تعبیه دکمهء “بازگشت” در صفحات می باشد. همچنین برای کاربران چگونگی حرکت در صفحه و یا scroll در آن مشکل خواهد بود زیرا که bitهای مختلفی در scroll bar وجود دارد.
۳- لغزیدن، چشمک زدن و انیمیشن
تصاویر متحرک در وب سایت برای بازدیدکننده در واقع نوعی مانع می باشد. هنگام ساخت سایت ترجیحاً از آنها استفاده نکنید. بازدیدکنندگان تمایل دارند که قادر به خواندن خلاصه ای از مطالب و آنچه شما در وب سایت تان ارائه کردید، باشند. همچنین کاربران تمایل به خواندن متن هایی که در حال حرکت هستند را ندارند و یا مطالبی که دائم در حال چشمک زدن (خاموش و روشن شدن) به صورت فلش هستند برای آنها جذابیتی ندارد.
۴- درگیری رنگها
بله درست است شما می توانید از ۲۵۶ رنگ متفاوت در متنها و یا پس زمینه وب سایت خود استفاده نمایید اما مجبور نیستید که از همهء این رنگها با هم استفاده کنید. همچنین بدین معنی نیست که شما باید ترکیبی از این رنگ ها که موجب فشار بر روی چشم بازدیدکننده می شود استفاده کنید. در ساخت سایت از رنگ هایی را ترکیب کنید که کنتراست خوبی ایجاد کند – پس زمینه روشن با متن تیره بهتر و آسان تر از پس زمینهء تیره با مطالب روشن برای خواندن می باشد.
۵- من کجا هستم!
تمامی صفحات باید نشانی واضحی داشته و مشخص باشد که متعلق به کجای وب سایت می باشد.چه در پنجرهء مرورگر و چه بر روی صفحات وب سایت خودتان، این امر به کاربران کمک می کند تا به صورت مستقیم بدون اینکه ملزم به وارد شدن به صفحهء اصلی باشند، به صفحهء مورد نظر خود بروند. به همان دلیل ذکر شده نیز هر صفحه ای باید دارای لینکی به صفحهء اصلی داشته باشد.
۶- صفحات طولانی
بهتر است از صفحات طولانی و با محتوای زیاد و یا چند صفحهء نمایش ادغام شده در یک صفحه در ساخت سایت استفاده نکنید. کاربران فقط هنگامی که بدانند و باور داشته باشند که مطلب مفیدی در پایین صفحه وجود دارد به حرکت در صفحه ادامه می دهند. اگر هنگام ساخت سایت واقعاً نمی توانید صفحه را تقسیم بندی نمایید، پس حداقل محتوا و گزینهء ناوبری را در قسمت بالای صفحه تعبیه کنید.
۷- فقدان نشانه گذاری ها
کاربران شما همانند شما از نحوهء کارکردن با وب سایت تان آگاهی لازم را ندارند. پس ایدهء واضح و روشنی از ساختار وب سایت و جایگاه های آن برای کاربران داشته باشید. استفاده از نوار منو و یا ستون هایی در هر صفحه برای وضوح نحوهء حرکت در وب سایت، ایدهء مناسبی می باشد. اگر وب سایت شما دارای بیش از دو صفحه است، باید در وب سایت خود از نقشهء وب سایت استفاده کرده و یا کادر جستجو در آن ایجاد نمایید.
۸- لینک هایی با رنگ های غیر استاندارد
در ساخت سایت بسیار مرسوم است که اگر لینکی توسط کاربر هنوز مشاهده نشده، به رنگ آبی خواهد بود. پیوند هایی که قبلاً دیده شده نیز به رنگ بنفش می باشد. پس اقدام به اختراع کدهایی با رنگ های جدید نکنید که در این صورت فقط بازدیدکنندگان وب سایت تان را گیج خواهید کرد.
۹- زمان داونلود طولانی برای فایل ها
به طور فزاینده ای در جامعهء “کمبود زمان” افراد بی صبرانه در حال دریافت هر چه بیشتر از وب سایت ها هستند. و وب سایت هایی که هنگام بارگذاری زمان زیادی برای ارائهء فایل از کاربر می گیرد باعث می شود کاربران به وب سایت های دیگر مراجعه و احتمالاً دیگر به وب سایت شما باز نمی گردند. پس هر کاری که لازم است برای کوتاه شدن زمان داونلود فایل های وب سایت تان انجام دهید. هنگام ساخت سایت، در نظر داشته باشید که در هر صفحه تعداد عکسها و تصاویر را کاهش دهید. قطعاً حجم تصاویر فایل ها را نیز باید کاهش دهید.
۱۰- اطلاعات منسوخ
هیچ چیز بدتر از این نیست که شما وب سایت اطلاع رسانی داشته باشید در صورتی که تاریخ رویدادها همگی مربوط به گذشته باشد و یا محصولات در آن همه فروخته شده و موجود نباشد. برنامه ای برای بررسی و اصلاح تغییرات در وب سایت خود به صورت منظم داشته باشید. هنگام ساخت سایت تان، صفحاتی که تغییر تاریخ در آنها حساس است را شناسایی و تاریخ آنها را هرچه سریع تر پاک کرده و یا اصلاح و به روزرسانی نمایید.
از طراحی صفحاتی که معایب فوق کاملاً در آن مشخص است اجتناب نمایید. رعایت این موارد به شما این قدرت را می دهد که ساخت سایت شما به صورتی باشد که از نظر کاربر برای استفاده بسیار ساده جلوه نماید.