نحوه فارسی کردن فایل باینری
به طور کلی در زمان برنامه نویسی در شرکتهای معتبر که نرم افزار آنها می تواند در کشورهای مختلف فروش داشته باشد ، از استانداردهایی استفاده می کنند که توسط آن می توان به راحتی زبان یک برنامه را به دلخواه تغییر داد.
به طور مثال یکی از معروفترین برنامه ساخته شده به این روش ، یا بهتر است بگوییم سیستم عامل ، همان ویندوز می باشد. مایکروسافت با بهره گیری از قانون Resource String تمامی فایلهای ویندوز را به این روش کامپایل کردند که در زمانی که احتیاج به یک زبان خاص بود ، تنها با عوض کردن جملات و نوشته ها ، آن فایل از نظر زبان تغییر کند.
به طور کلی ویندوز و یا اکثر برنامه های معروف از فایلهای با پسوند DLL جهت ذخیره اطلاعات لازم برنامه استفاده می کنند. البته این نوع فایلها توضیحات بسیار مفصلی دارند که ما فقط به بحث زبان آن می پردازیم.
یکی از قسمتهایی که در این فایلها می شود ذخیره ساخت ، همان نوشته ها و جملات برنامه هستند. حال فکر کنید یک برنامه ۵ فایل DLL دارد که هر کدام دارای یک زبان مختلف می باشند. البته این بحث فقط مربوط به فایلهای DLL نمی باشد و فایلهایی نظیر EXE را نیز شامل می شود.
حال اگر بتوانیم به روشی این نوشته ها را به زبان فارسی تبدیل کنیم ، فایل مورد نظر به زبان فارسی می شود. البته فارسی ساختن یک فایل به همین راحتی هم نیست. چون همان طوری که میدونید زبان فارسی از سمت راست به چپ است در حالیکه اکثر زبانهای دنیا از سمت چپ به راست می باشند.
حال بیایید ببینیم چگونه میتونیم با ساده ترین روش این جملات رو فارسی کنیم ؟ خوب مسلما” راحت ترین راه ، استفاده از یک برنامه آماده می باشد.
برنامه Resource Hacker زا از آدرس زیر دانلود و نصب کنید :
http://www.soft32.com/Download/Free/Resource_Hacker_340/4-3568-1.html
این برنامه بسیار سودمند است. بسیاری از برنامه نویسان جهان جهت ساخت فایلهای Resource خود از این برنامه استفاده می کنند. پس از نصب این برنامه آن را باز کنید و کار خود را با فارسی کردن اولین فایل ویندوز شروع می کنیم. به خاطر داشته باشید که شما می بایست یک ویندوز جهت تایپ فارسی برای این قسمت داشته باشید. برنامه Resource Hacker به لحاظ ۳۲ بیتی بودنش میتونه تقریبا” ۹۰ درصد فایلهای ویندوز رو ویرایش کنه. پس اعمال زیر را یک به یک انجام دهید :
۱) برنامه Resource Hacker را اجرا کنید.
۲) سپس از منوی File گزینه Open را انتخاب نمایید تا پنجره مربوط به گشایش فایل ظاهر شود.
۳) سپس به شاخه ویندوز ( به طور مثال C:\Windows ) بروید و یکی از فایلهای اجرایی ، مانند ماشین حساب ویندوز را باز کنید. این فایل با نام Calc دیده می شود. ( در برخی از ویندوزها مانند ویندوز XP این فایل در شاخه سیستمی ویندوز قرار دارد ، به طور مثال C:\Windows\System32 )
۴) حال در سمت چپ ، گزینه String Table را باز کنید. این همان قسمتی است که شما می بایست در تمامی برنامه ها ، جهت فارسی کردن فایلها ویرایش نمایید
۵) یکی دیگر از قسمتهایی که می توان تغییر داد ، منوی برنامه ها می باشد که به راحتی می توانید از سمت چپ انتخاب نمایید. حال کار خود را با فارسی کردن یک منو ادامه می دهیم. پس از انتخاب Menu از سمت چپ ، گزینه با کد ۳۰۷ را فارسی می کنیم. در انتها دکمه Compile Script را فشار دهید و فایل را ذخیره نمایید
۶) حال برنامه ماشین حساب ویندوز خود را اجرا کنید و نتیجه را ملاحظه فرمایید.
خوب این روش بسیار ساده و مقدماتی برای فارسی کردن فایلها می باشد. به خاطر داشته باشید این برنامه ، و برنامه های شبیه این می توانند فایلهای کامپایل شده به صورت Resource را ویرایش کنند که معمولا” با پسوندهای EXE ، DLL ، OCX ، CPL ، SCR و … شناخته می شوند. این را هم بدانید که بسیاری از فایلهای دیگر نیز از این نوع فایلها می باشند و تنها با تغییر دادن پسوند آنها می توان این نوع فایلها را نیز ویرایش کرد. به طور مثال فایلهای Theme ویندوز از نوع همان DLL می باشند.
البته به یاد داشته باشید که این برنامه همه فایلها را نمی تواند فارسی کند، مثلا خیلی از بازیها.
ضمنا” به عنوان یک خواهش جدی از شما می خواهم قبل از فارسی کردن هر فایل ، از آن ، یک فایل Backup تهیه کنید و در صورتی که آشنایی بسیار کم به کامپیوتر دارید ، از ویرایش فایلهای ویندوز جدا” خودداری کنید.
در صورتی که فایلهای ویندوز را به اشتباه فارسی کنید ، ویندوز دیگر قادر به شناسایی آنها نمی باشد لذا ویندوز درست اجرا نمی شود و در برخی مواقع مجبور به نصب دوباره ویندوز می شوید !