اجازه دهید در ادامه نگاهی اجمالی به ساختار درایوهای MLC شرکت های OCZ، Super Talnet و درایوهای SLC شرکت های G.Skill و OCZ داشته باشیم.( تصاویر یک و دو)
با توجه به عکس، دو درایو SSD شرکت Super Talnet و OCZ هر دو دارای یک کنترلر Jmicron(JMF602) و چیپ ست های حافظه فلش Sumsung K9HCG08UIH هستند که این مسئله در مورد درایو SSD نوع MLC صدق می کند، اما این موضوع در مورد درایوهای SLC کمی تفاوت دارد و در این نوع از کنترلر سامسونگ S3C49RBX01 همراه با یک چیپ ست DRAM با ظرفیت ۳۲ مگابایت استفاده شده است.( تصویر سه)
با توجه به این موضوع به سراغ تست درایوهای SSD و هارد دیسک ها می رویم تا ببینیم کارایی این محصولات در مقابل هارد دیسک ها چگونه است.
کارایی SSD در مقابل HDD

شاید به این مورد برخورد کرده باشید که بعد از نصب برنامه های کاربردی مختلف روی سیستم، هنگامی که قصد استفاده همزمان از آن ها را داشتید، کارایی سیستم به شدت افت کرده است.
برنامه های کاربردی، درخواست خواندن/ نوشتن را به I/O می فرستند. در حالی که پردازنده و پردازنده های گرافیکی طی چند سال اخیر پیشرفت کرده اند و اکنون می توانند مقدار زیادی از اطلاعات را به طور همزمان پردازش کنند، اما هارد دیسک ها قادر به عملکرد در مقابل درخواست های چند وظیفه ای( Multitask) نیستند.
SSDها در حقیقت توانایی جبران این کمبود را دارند و کارایی درخشانی را در مقابل درخواست های چند وظیفه ای از خود به نمایش گذاشته اند. قبل از آن که به بررسی کارایی هارد دیسک ها در مقابل SSDها بپردازیم، ابتدا به معرفی هارد دیسکی از شرکت وسترن دیجیتال و سپس به معرفی چند SSD از شرکت های اینتل و OCZ می پردازیم.
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۱٫JPG]
وسترن دیجیتال VelociRaptor
هارد دیسک ۲/۵ اینچی VelociRaptor شرکت وسترن دیجیتال، یک محصول سیصد گیگابایتی با سرعت چرخش ده هزار دور در دقیقه است که به عنوان سریع ترین هارد دیسک برای کامپیوترهای خانگی شناخته می شود. قیمت این درایو ۲۳۱ دلار است و هر گیگابایت آن تقریباً حدود ۰/۷۷ دلار ارزش دارد.
درایوهای SSD MLC

همان طور که در بخش های قبل گفتیم، بیشتر سازندگان درایوهای SSD در محصولات MLC خود از کنترلر شرکت Jmicron(JMF602A) استفاده می کنند، اما به تازگی شرکت Jmicron نسخه دوم کنترلر خود را با نام JMF602B معرفی کرده که تا حدودی بهبود یافته است.
در نسل قبل کنترلر شرکت Jmicron، از شانزده کیلوبایت حافظه SRAM به صورت مجتمع استفاده شده بود که این موضوع در درایوهای SSD مبتنی بر این کنترلر باعث هنگ نسبتاً کوتاه سیستم می شد و کاربر دیگر قادر به انجام هیچ کاری نبود، اما کنترلر جدید دارای حافظه ۳۲ کیلوبایتی است که به گفته شرکت Jmicron این مسئله تا حدودی باعث رفع این مشکل شده است.
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۲٫JPG]
در جدول یک و دو درایوهای مبتنی بر این کنترلر و کارایی آن را مشاهده می کنید. نوشتن یک فایل چهار کیلوبایتی روی درایوهای مبتنی بر این کنترلر جدید، به طور متوسط نیم ثانیه طول خواهد کشید. درایوهای مبتنی بر این کنترلر اکنون با قیمت های مناسبی در بازار قابل دسترس هستند. در حالی که مشکل مکث و توقف های ناگهانی نیز با این کنترلر جدید تا حدودی برطرف شده است، اما برخی از سازندگان در محصولات خود از دو عدد کنترلر Jmicron مدل JMF602B استفاده کرده اند. کمی تعجب کردید؟ اجازه دهید دلیل این مسئله را توضیح دهیم.
از آنجا که چیپ ست بعدی شرکت Jmicron در آینده نزدیک آماده نخواهد شد، این شرکت چیپ ستی معرفی کرده که به سازندگان اجازه می دهد با استفاده از آن دو کنترلر JMF602B را در کنار یکدیگر به صورت RAID 0 به کار گیرند.( تصویر چهار)
دو عدد کنترلر JMF602B همراه با کنترلر RAID شرکت Jmicron

در حقیقت استفاده از دو چیپ ست موجب خواهد شد تا زمان های تأخیر به نصف کاهش پیدا کند. درایوهای مبتنی بر کنترلر JMF602 دارای زمان تأخیر نوشتن بین ۰/۵ تا دو ثانیه بودند، در حالی که درایوهای مبتنی بر دو کنترلر JMF602B دارای زمان تأخیر بین ۰/۵ تا ۱ ثانیه در بدترین شرایط هستند. جدول سه تفاوت کارایی بین درایوهای با یک کنترلر و دو کنترلر را در برنامه IOMeter نمایش می دهد.
نتایج IOMeter نشان می دهد هنگامی که یک فایل چهار کیلوبایتی( به عنوان مثال، بارگذاری یک وب سایت، فرستادن یک پیغام یا حتی Save کردن تغییرات انجام گرفته در برنامه Word) روی این SSDها نوشته می شود، یک ثانیه زمان صرف خواهد شد.
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۳٫JPG]
درایوهای SSD شرکت OCZ

شرکت OCZ یکی از تولیدکنندگان برجسته در زمینه تولید درایوهای SSD در هر دو نوع MLC و SLC است. این شرکت در طی چند سال اخیر تحقیقات وسیعی را در زمینه درایوهای SSD انجام داده و محصولات متنوعی را نیز تولید کرده است. اولین محصول SSD MLC این شرکت به نام Core V1 از کنترلر JMF602A استفاده می کرد که کارایی پایینی را از خود به نمایش گذاشت. در اوایل سال ۲۰۰۹ میلادی، OCZ چهار محصول MLC جدید به بازار ارائه داد که کاربران زیادی را به آینده SSDها خوش بین کرد. دو عدد از این درایوها به نام های Apex و Solid از کنترلر جدید شرکت Jmicron استفاده می کنند. Solid یک درایو ارزان قیمت با تک کنترلر JMF602B است. این کنترلر از زمان های تأخیر و سرعت نوشتن تصادفی( Random) بالا موجب مکث و وقفه می شود( این درایو در ظرفیت های ۳۰، ۶۰، ۱۲۰ و ۲۵۰ عرضه شده است.) درایو دیگری که از کنترلر Jmicron استفاده می کند، Apex نام دارد. Apex دارای دو کنترلر JMF602B است که توسط کنترلر RAID 0 این شرکت به نام JMB390 کنترل می شوند. این پیکره بندی موجب بهبود وقفه ها و مکث ها می شود( Apex در ظرفیت های ۶۰، ۱۲۰ و ۲۵۰ مگابایت قابل دسترس است). درایو ۱۲۰ گیگابایتی Apex قیمتی حدود ۳۵۰ دلار دارد. در بخش آزمایش ها، درایو Apex به صورت JMF602B×۲ و درایو Solid به صورت JMF602B مشخص شده است، اما جنجالی ترین درایو این شرکت به نام Vertex از یک کنترلر Indilinx استفاده می کند. این کنترلر قادر به پشتیبانی از یک حافظه ۶۴ مگابایت به عنوان بافر است. متأسفانه کنترلرهای شرکت Jmicron قادر به پشتیبانی از حافظه ای به عنوان بافر نیستند و این موضوع موجب شده تا محصولات مبتنی بر این کنترلر در برخی از کاربردها کارایی پایینی را ارائه کنند. در بخش آزمایش ها شاهد تفاوت کارایی بین محصولاتی که دارای حافظه بافر هستند و محصولاتی که فاقد این حافظه هستند، خواهید بود. OCZ همچنین درایو دیگری به نام Summit دارد که از کنترلر MLC شرکت سامسونگ با ۱۲۸ مگابایت بافر استفاده می کند.( تصویر پنج)
اولین درایو SLC شرکت OCZ SATA II 2.5، OCZ نام داشت. این درایو از کنترلر SLC شرکت سامسونگ مدل SEC49RBX01-YH80 با ۳۲ مگابایت حافظه به عنوان بافر استفاده می کند. این کنترلر سامسونگ تنها قادر به پشتیبانی از حداکثر ۶۴ گیگابایت حافظه است. به عبارت ساده تر درایوهای مبتنی بر این کنترلر حداکثر دارای ۶۴ گیگابایت ظرفیت هستند.( تصویر شش)
درایو SLC که به تازگی شرکت OCZ معرفی کرده، Vertex EX نام دارد که دارای کنترلر Indilinx است. این کنترلر از ۶۴ مگابایت حافظه به عنوان بافر پشتیبانی می کند. IDX110M00-FC مدل کنترلر Indilinx به کار گرفته شده در درایو Vertex است، اما OCZ در درایو Vertex EX از کنترلر جدید Indilinx به نام IDX110M00-LC استفاده کرده است که قابلیت آدرس دهی ۵۱۲ گیگابایت حافظه را دارد. سازندگان توسط این کنترلر می توانند SSDهای با ظرفیت ۵۱۲ گیگابایت را تولید کنند، در حالی که کنترلر قبلی این شرکت تنها قادر به پشتیبانی از ۲۵۶ گیگابایت حافظه بود. این نکته را یادآور می شویم که تفاوت بین درایوهای MLC و SLC در کنترلر آن ها نیست، بلکه در چیپ ست های حافظه های آن ها است. هر دو درایو Vertex EX و Vertex از چیپ ست های حافظه شرکت سامسونگ استفاده می کنند، با این تفاوت که چیپ ست های حافظه Vertex EX مدل K9NCG08U5M بوده، در حالی که Vertex دارای چیپ ست های حافظه K9HCG08U1M است.( تصویر هفت)
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۴٫JPG]
درایوهای SSD شرکت اینتل

شرکت اینتل نیز یکی از تولید کنندگان درایوهای SSD است که از اوایل سال گذشته میلادی وارد این عرصه شده و درایوهای SSD خود را مبتنی بر هر دو نوع MLC و SLC عرضه کرده است. درایوهای MLC به نام های X25-M و X18-M به ترتیب با قطر ۲/۵ و ۱/۸ اینچ و در ظرفیت های ۸۰ و ۱۶۰ گیگابایت عرضه شد. درایو SLC این رکت با نام X25-E تنها با قطر ۲/۵ اینچ و در ظرفیت های ۳۲ و ۶۴ گیگابایت عرضه شده اند. درایو X25-M با ظرفیت هشتاد گیگابایت قیمتی حدود ۳۴۰ دلار دارد. به عبارت ساده تر ارزش هر گیگابایت در این درایو حدود ۴/۲۹ دلار است که تقریباً پنج برابر ارزش هارد دیسک وسترن دیجیتال است( قیمت درایو X25-E با ظرفیت ۶۴ گیگابایت برابر با ۷۹۰ دلار است، در حالی که درایو Vertex EX شرکت OCZ با ظرفیت شصت گیگابایت، ۷۶۰ دلار قیمت دارد.)
درایوهای MLC و SLC شرکت اینتل دارای کنترلر SSD این شرکت هستند. کنترلر شرکت اینتل دارای ۲۵۶ کیلوبایت حافظه SRAM به صورت مجتمع است و همچنین از یک حافظه بافر ۱۶ مگابایتی پشتیبانی می کند. از آنجا که کنترلر شرکت Jmicron فاقد حافظه بافر است، بنابراین کنترلر شرکت اینتل عملکرد بهتری را در تمامی آزمایش ها از خود نشان می دهد. چیپ ست بافر درایوهای SSD شرکت اینتل مربوط به شرکت سامسونگ است، اما اینتل از چیپ ست های خودش به عنوان چیپ ست های حافظه در SSDها استفاده کرده است.( تصویر هشت)
تست ها

در این بخش چند هدف را دنبال می کنیم:
آیا درایوهای SSD نسبت به هارد دیسک ها برتری دارند؟
با توجه به تفاوت قیمت بین درایوهای MLC و SLC کدام یک عملکرد بهتری ارائه می کنند؟
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۵٫JPG]
از میان محصولات عرضه شده، کدام محصول بالاترین کارایی را دارد؟
برای مشخص شدن پاسخ این سؤالات لازم است به بررسی چند آزمایش بپردازیم.
کارایی خواندن/ نوشتن متوالی

برای اندازه گیری کارایی خواندن/ نوشتن متوالی از تست IOMeter استفاده شده است. در این تست ابتدا با نوشتن یک فایل دو مگابایتی روی درایوها و سپس خواندن آن، کارایی درایوها اندازه گیری می شود. کارایی برحسب مگابایت بر ثانیه سنجیده شده و هرچه میزان آن بیشتر باشد، درایو کارایی بالاتری دارد.( تصویر نه)
در تست خواندن داده ها از روی درایوها همان طور که در تصویر نه دیده می شود، کلیه درایوهای SSD به استثناء یک درایو، کارایی بالاتری را از بهترین هارد دیسک رایج یعنی VelociRaptor ارائه کرده اند. درایو MLC شرکت OCZ با نام Vertex کارایی بالاتری را از درایو SLC شرکت اینتل با نام X25-E ارائه کرده است. همچنین کارایی این درایو تقریباً ۲/۵ برابر VelociRaptor است. Samsung SLC اولین درایو SLC شرکت OCZ به نام SATA II 2.5 است که در روزهای ابتدایی عرضه، OCZ آن را به قیمت هزار دلار می فروخت!!!( این درایو اکنون تولید نمی شود).
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۶٫JPG]
در تست کارایی نوشتن، همه چیز تغییر کرد. در این تست تنها دو درایو Summit و X25-E کارایی بالاتری را نسبت به VelociRaptor ارائه کرده اند. همان طور که قبلاً نیز اشاره کرده بودیم، سرعت نوشتن درایوهای SLC نسبت به MLC بالاتر است. در این بخش شاهد برتری چشمگیر درایو SLC شرکت اینتل هستیم. در حالی که کارایی نوشتن درایوهای SLC باید به طور کلی از درایوهای MLC بالاتر باشد، اما درایو Summit شرکت OCZ توانسته کارایی بالاتری را از درایو SLC شرکت اینتل به نمایش بگذارد. دلیل این برتری به واسطه بافر بیشتر درایو OCZ است. اگرچه این بافر بزرگ در تست زمان های تأخیر از کارایی Summit خواهد کاست، اما در تست هایی که پهنای باند را مورد ارزیابی قرار می دهند، کارایی مناسبی را از خود به نمایش خواهد گذاشت.( تصویر ده)
کارایی خواندن/ نوشتن تصادفی( Random)

کارایی خواندن/ نوشتن تصادفی درایوها نسبت به خواندن/ نوشتن مداوم از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا در بیشتر مواقع فایل هایی با اندازه های کوچک روی درایوها نوشته یا از روی آن ها خوانده می شود. در این بخش، کارایی خواندن/ نوشتن تصادفی درایوها توسط IOMeter مورد بررسی قرار گرفته است و با نوشتن و خواندن یک فایل چهارکیلوبایتی، درایوها مورد ارزیابی قرار گرفته اند.( تصویر یازده)
هارد دیسک ها در آزمایش خواندن تصادفی امتیازی زیر یک مگابایت بر ثانیه را به دست آورده اند. در حقیقت، در این بخش درایوهای SSD کارایی بسیار بالاتری را نسبت به هارد دیسک ها از خود به نمایش گذاشته اند . هر دو درایو اینتل در این آزمایش با اختلاف بالایی از رقبای خود پیش افتاده اند. Vertex عملکرد بهتری نسبت به Summit داشته، در حالی که قیمت Summit بالاتر است.
از طرف دیگر به جزء درایوهایی که از کنترلر Jmicron استفاده می کنند، مابقی درایوها از درایو SLC که دارای کنترلر سامسونگ است، کارایی بالاتری ارائه کرده اند. درایو SLC شرکت اینتل نیز کارایی بهتری را نسبت به درایو MLC آن شرکت به نمایش گذاشته است. از آنجا که بلوک های شرکت OCZ بزرگ تر از شرکت اینتل است، شاهد تفاوت کارایی چشمگیری در این آزمایش هستیم. تصور کنید برای نوشتن این فایل چهار کیلوبایتی در درایوهای اینتل یک بلوک ۵۱۲ کیلوبایتی و در درایوهای OCZ یک بلوک با حجم بیش تر از ۵۱۲ کیلوبایت یکبار دیگر باید نوشته شود.( تصویر دوازده)
در آزمایش نوشتن تصادفی داده ها، دو درایو اینتل با اختلاف چشمگیر و درایو Vertex شرکت OCZ با اختلاف اندکی از هارد دیسک پیشی گرفته اند. مابقی درایوها کارایی پایین تری از هارد دیسک ها به نمایش گذاشته اند. اختلاف کارایی بین درایوهای اینتل و درایو Vertex شرکت OCZ بسیار زیاد است. به جزء X25-M، Vertex و X25-E مابقی درایوها در این تست کارایی پایین تر از Momentus شرکت Seagate ارائه کرده اند که دارای سرعت چرخش ۵۲۰۰ دور در دقیقه است.
Sysmark 2007

این نرم افزار شامل تست های متعددی است و درایوها را در کاربردهای اداری مورد بررسی قرار می دهد. امتیاز نهایی نرم افزار Sysmark نشان می دهد که به استثناء درایوهای مبتنی بر کنترلر Jmicron، مابقی درایوها کارایی بالاتری را از VelociRaptor ارائه می کنند.
در این آزمایش نیز X25-E بالاترین کارایی را از خود به نمایش گذاشته است. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که دو درایو مبتنی بر کنترلر Jmicron کارایی پایین تری را از هارد دیسک شرکت Seagate با سرعت چرخش ۵۴۰۰ دور بر دقیقه ارائه کرده است.( تصویر سیزده)
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۷٫JPG]
PC Mark Vantage

این نرم افزار شامل تست های متعددی است که به وسیله آن ها می توان بخش های مختلف یک سیستم را مورد ارزیابی قرار داد. در این بخش نتایج مربوط به تست HDD این نرم افزار نشان داده شده است.
نتایج این تست نشان می دهد که کلیه درایوهای SSD کارایی بالاتری از هارد دیسک ها دارند. دو درایو شرکت اینتل در این تست نیز کارایی بالاتری را نسبت به دو درایو شرکت OCZ ارائه کردند.( تصویر چهارده)
بارگذاری نرم افزارها

در این بخش کارایی درایوها هنگام اجرای چند برنامه به طور همزمان بررسی شده است. بعد از بارگذاری کامل ویندوز ویستا و نمایش صفحه Desktop، سه نرم افزار اینترنت اکسپلورر، Adobe Photoshop CS4 و Pinnacle Studio همزمان با همدیگر اجرا شدند و مدت زمان بارگذاری کامل این سه برنامه، اندازه گیری شده است.
کلیه درایوهای SSD با اختلاف فاحشی از هارد دیسک پیشی گرفته اند. هارد دیسک شرکت وسترن دیجیتال طی ۴۱ ثانیه توانست کلیه این نرم افزارها را اجرا کند، در حالی که دیگر هارد دیسک های رایج وضعیتی بدتر از این خواهند داشت.
به عبارت ساده تر زمان سپری شده برای اجرای این سه نرم افزار توسط سریع ترین هارد دیسک رایج دو برابر ضعیف ترین درایو SSD است. X25-M این سه نرم افزار را در سیزده ثانیه، در حالی که Vertex در چهارده ثانیه اجرا کرده است( تصویر پانزده)، اما اگر این سه نرم افزار به صورت مجزا اجرا شوند، هارد دیسک وسترن دیجیتال کارایی در حد دو درایو اینتل ارائه می کند.( تصویر شانزده)
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۸٫JPG]
مدت زمان نصب ویندوز ویستا

در تست های انجام شده، ویندوز ویستا در مدت نه دقیقه روی هارد دیسک شرکت وسترن دیجیتال نصب شد، در حالی که درایوهای مبتنی بر کنترلر شرکت Jmicron به بیش از دوازده دقیقه زمان نیاز داشتند.( تصویر هفده)
کارایی SSD ها بعد از استفاده

همان طور که در ابتدای مقاله گفتیم، تا زمانی که کلیه بلوک های یک SSD به طور کامل پر نشود( یا نوشته نشود) هیچ گونه داده ای از روی آن ها پاک نخواهد شد. داده ها هنگامی که نیاز به نوشتن مجدد روی بلوک باشد، پاک خواهند شد. به عبارت ساده تر، هنگامی که بلوک های یک SSD برای اولین مرتبه نوشته می شوند، نیاز به پاک کردن داده های موجود در آن ها نیست( در حقیقت داده ای در آن ها موجود نیست که نیاز به پاک کردن داشته باشد)، اما هنگامی که کلیه بلوک ها نوشته شد، برای نوشتن داده جدید باید ابتدا داده های درون بلوک های علامت دار پاک و سپس داده های جدید درون آن نوشته شوند. این موضوع موجب کاهش کارایی درایوها بعد از یکبار نوشته شدن بلوک ها می شود. در این بخش تفاوت کارایی درایوها بین زمانی که آن ها نو هستند و زمانی که کلیه بلوک های آن ها یکبار نوشته شده، مورد بررسی قرار گرفته است.( جدول چهار)
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۹٫JPG]
سخن آخر: SSD بخریم یا نخریم؟

قبل از آن که به نتیجه گیری نهایی در مورد درایوهای SSD برسیم، لازم است اختلاف قیمت بین آن ها و هارد دیسک را بررسی کنیم. در ادامه قیمت کلیه درایوهای فوق مشخص شده است:
X25-E: با ظرفیت ۶۴ گیگابایت:۷۹۰ دلار
X25-M: با ظرفیت ۸۰ گیگابایت: ۳۹۰ دلار
Vertex EX:با ظرفیت ۶۰ گیگابایت:۷۶۰ دلار
Vertex:با ظرفیت ۱۲۰ گیگابایت:۳۶۹ دلار
Summit:با ظرفیت ۱۲۰ گیگابایت:۳۸۰ دلار
Apex:با ظرفیت ۱۲۰ گیگابایت:۳۵۰ دلار( JMF602B×۲)
Solid:با ظرفیت ۱۲۰ گیگابایت:۳۰۰ دلار( JMF602B×۱)
VelociRaptor: با ظرفیت ۳۰۰ گیگابایت: ۲۳۱ دلار
هارد دیسک شرکت وسترن دیجیتال با نام VelociRaptor ارزان قیمت ترین درایو موجود در فهرست است و از طرفی بیشترین فضای ذخیره سازی را فراهم می کند. درایوهای مبتنی بر MLC و SLC شرکت اینتل نسبت به رقبای خود قیمت بالاتری دارند. X25-E حدود سی دلار گران تر از درایو شرکت OCZ یعنی Vertex EX است. ارزان قیمت ترین درایو SSD نیز Solid است. حال با توجه به قیمت این محصولات و کارایی آن ها، می توان بهترین درایو را انتخاب کرد.
در بین درایوهای SSD، درایوهای شرکت اینتل در بیشتر آزمایش ها کارایی بالاتری نسبت به رقبای خود ارائه کرده اند. این موضوع ناشی از کنترلر شرکت اینتل و بافر متصل به آن است.
به هر حال قیمت بالای این درایوها کاملاً توجیه پذیر است. درایوهای مبتنی بر چیپ ست Jmicron، متأسفانه به دلیل آن که فاقد بافر هستند، کارایی مناسبی را ارائه نمی کنند. توصیه ما این است که اگر قصد خرید SSD دارید از درایوهایی استفاده کنید که کنترلر آن ها دارای بافر هستند. درایوهای با دو کنترلر JMF602B نیز از نظر کارایی تفاوت چندانی با درایوهای تک کنترلر ندارند.
اگر آزمایش نوشتن داده ها به طور تصادفی را در نظر نگیریم، درایو Vertex شرکت OCZ با درایو X25-M شرکت اینتل از نظر کارایی رقابت می کند، اما به این نکته توجه کنید که درایو اینتل هشتاد گیگابایت ظرفیت دارد، در حالی که درایو OCZ 120 گیگابایت ظرفیت داشته و همچنین قیمت آن نیز بیست دلار کمتر است.
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۱۰٫JPG]
تفاوت کارایی بین درایوهای MLC و SLC در حدی نیست که اختلاف قیمت بین آن ها را توجیه کند، اما اگر به دنبال درایوی هستید که طول عمر زیادی داشته باشد و قصد دارید عملیات نوشتن روی آن سریع انجام گیرد، یک درایو SLC انتخاب کنید.
قطعاً درایوهای مبتنی بر SLC بیشتر در سرورها و مکان هایی که با پایگاه داده ها سر و کار دارند، مفید خواهند بود. اگر به دنبال اجرای چند برنامه به طور همزمان و کاربردهای چند وظیفه ای هستید، حتماً یک درایو SSD تهیه کنید، اما اگر ظرفیت ذخیره سازی برای شما اهمیت دارد و کاربردهای چند وظیفه ای ندارید، به سراغ هارددیسک ها بروید.
یکی دیگر از مزایای درایوهای SSD مصرف توان پایین آن ها است. قطعاً وسایلی که مصرف توان در آن ها از اهمیت بالای برخوردار است، مانند نوت بوک ها، نت بوک ها و .. با استفاده از SSD می توان مدت زمان عمر باتری را افزایش داد.
[تصویر: ۲۴۲۶۲۸۱۱٫JPG]
علاوه بر این، آسیب پذیری در مقابل صدمات فیزیکی یکی دیگر از مشکلات هارد دیسک مکانیکی است، به طوری که با کوچک ترین ضربه فیزیکی دیگر قادر به استفاده از آن ها نخواهید بود، اما از آنجا که ساختار درایوهای SSD حافظه فلش است، این درایوها در مقابل صدمات فیزیکی آسیب پذیر نیستند.
درایوهای SSD متأسفانه در حال حاضر در ظرفیت های پایین و با قیمت های بالایی قابل دسترس هستند. نکته جالب در مورد SSDها این است که آن ها نیز از قانونی مشابه با قانون مور پیروی می کنند. هر هیجده ماه یکبار ظرفیت آن ها دو برابر می شود، در حالی که قیمت ثابت می ماند. به عنوان مثال، در هیجده ماه آینده قادر هستید یک SSD با ظرفیت ۳۲۰ گیگابایت را با قیمتی حدود قیمت یک SSD 160 گیگابایتی امروزی تهیه کنید. با توجه به پیشرفت کارایی چشمگیر، افزایش حجم ذخیره سازی و کاهش قیمت، این درایوها روزهای روشنی را در پیش روی خود دارند.