کاربران گرامی مطلب آموزشی امروز در رابطه با برنامه فتوشاپ می باشد که برای کاربران گرافیکی و عکاسان و ویرایشگران تصاویر بسیار کاربردی میباشد .شرکت ادوب چند سالی است که برای رفع نیاز این بخش از کاربران فتوشاپ، نرمافزار دیگری به نام Lightroom (تاریکخانه) را معرفی کرده که این قشر میتوانند از هر دوی این نرمافزارها در انجام امور روزمره خود بهره بگیرند.
سوالی که ممکن است ذهن این گروه را به خود مشغول کند تفاوتهای بین این دو نرمافزار و انتخاب بهترین آنها برای کار است، در این شماره در نظر داریم به تفاوتهای بین آنها اشاره کرده و کاربرد هر یک را بررسی کنیم.
معرفی فتوشاپ
فتوشاپ ابتدا به عنوان ویرایشگری ساده برای ویرایش تصاویر معرفی شده بود تا این که سال ۱۹۹۰ با رشدی عظیم به عنوان هیولای نرمافزارهای کار روی عکس با امکانات فراوان برای طراحان گرافیک، مهندسان معمار، انیمیشن سازان، فعالان صنعت چاپ، عکاسان و حتی طراحان سه بعدی تبدیل شد.
فتوشاپ به عنوان ابزار ویرایش تصویر با قدرتی بیانتها به علت وجود فرامین قدرتمند و پلاگینهای ویژهای که توسط خود شرکت ادوب یا شرکتهای دیگر ارائه شده و به نام فیلتر نامیده میشود، براحتی میتواند چند عکس را در هم ادغام کند، یک تصویر HDR به وجود آورد، با آن از شر لکههای پوست خلاص شد یا یک فرد را بلندتر، کوتاهتر، چاقتر یا لاغرتر کرد.
فهرست کارهایی را که با فتوشاپ میتوان انجام داد یک فهرست بیپایان است و فتوشاپ در حال حاضر بخشی از اصطلاحات روزمره ماست، زیرا هر روز شاهد تصاویری هستیم که بسیار واقعی به نظر میرسند
در صورتی که قدرت فتوشاپ را به تصویر میکشند و به کمک آن به وجود آمدهاند.
فتوشاپ ابتدا به عنوان ویرایشگری ساده برای ویرایش تصاویر معرفی شده بود تا این که سال ۱۹۹۰ با رشدی عظیم به عنوان هیولای نرمافزارهای کار روی عکس با امکانات فراوان برای طراحان گرافیک، مهندسان معمار، انیمیشن سازان، فعالان صنعت چاپ، عکاسان و حتی طراحان سه بعدی تبدیل شد
معرفی لایت روم
نام کامل لایت روم Adobe Photoshop Lightroom است که شاید به علت وجود نام فتوشاپ در نام آن کمی گیجکننده به نظر برسد، اما در واقع لایت روم یک زیر مجموعه از فتوشاپ با قابلیتهای خاص است که این قابلیتها در فتوشاپ وجود نداشته و احتمالا هرگز وجود نخواهد داشت.
هدف اصلی این نرمافزار مدیریت حجم انبوهی از تصاویر و مرتبسازی آنها به منظور سهولت دسترسی هنگام ذخیره در یک مکان خاص است.
تاریکخانه فتوشاپ
فتوشاپ نرمافزار فوقالعادهای در ویرایش تصاویر به شمار میآید، اما هنگامی که تعداد این تصاویر ویرایششده زیاد شود مدیریت آن کار بسیار دشواری خواهد بود.عمده فعالیت یک فرد به عنوان عکاس با فتوشاپ تنظیم و بهینهسازی تصاویر قبل از انتقال آنها از دوربین به هارد رایانه است که همیشه یک پروسه پیچیده و زمانبر محسوب میشود. پس از انتقال، بزرگترین چالش مرتبسازی و گروهبندی و پیداکردن یک تصویر از بین انبوه تصاویر موجود است.
لایت روم یک نرمافزار مدیریت تصویر بر پایه پایگاه داده است که بصورت خودکار اطلاعات متادیتای تصویر مثل نام و نوع دوربین، تاریخ و زمان ثبت، دیافراگم، سرعت شاتر، iso، وایت بالانس و… را خوانده و بهعنوان یک exif شناخته و این اطلاعات را در یک بانک اطلاعاتی به نام کاتالوگ برای عکس ذخیره میکند.
هنگامی که یک تصویر به محیط لایتروم افزوده میشود این نرمافزار با قابلیت درونی خود امکان اضافهکردن اطلاعات اضافی مثل کلمات کلیدی، علائم، ستارههای امتیازدهی و… را فراهم میکند که این امر در پیداکردن تصویر مورد نظر از بین هزاران تصویر موجود کمک فراوانی خواهد کرد.
این روش فهرستبرداری و تگگذاری در فتوشاپ وجود ندارد، زیرا فتوشاپ یک برنامه مبتنی بر پایگاه داده نیست. علاوه بر قابلیتهای مدیریت رسانه، لایت روم حاوی ابزارهایی است که به عکاسان در دستکاری و تنظیم تصاویر کمک میکند. به طور خلاصه فتوشاپ یک ابزار ویرایش تصاویر و لایت روم یک ابزار مدیریت تصاویر با برخی قابلیتهای ویرایشی و تنظیم تصویر است.
ابزارهایی که لایتروم از آنها در ویرایش و تصحیح تصاویر استفاده میکند، در گروههایی به شرح زیر جمع شده است:
۱ـ Histogram
۲ـ Basic
۳ـ Tone Curve
۴ـ HSL / Color / B&W
۵ ـ Split Toning
۶ ـ Detail
۷ـ Lens Corrections
۸ ـ Effects
۹ ـ Camera Calibration
فهرست ابزارهای موجود در لایت روم تقریبا پوششدهنده مجموعه کاملی از ابزارهای مورد نیاز برای ویرایش و تنظیم تصاویر است.
در لایتروم تغییرات انجام گرفته روی یک تصویر را میتوان به عنوان یک الگو ذخیره و به مجموعهای از تصاویر مورد نظر به صورت یکجا اعمال کرد.
هنگامی که یک تصویر به محیط لایتروم افزوده میشود این نرمافزار با قابلیت درونی خود امکان اضافهکردن اطلاعات اضافی مثل کلمات کلیدی، علائم، ستارههای امتیازدهی و… را فراهم میکند که این امر در پیداکردن تصویر مورد نظر از بین هزاران تصویر موجود کمک فراوانی خواهد کرد
علاوه بر بخشهای نامبرده شده، لایت روم حاوی بخشهایی نیز برای تولید اسلایدشو ـ چاپ تصاویر و ایجاد خروجی برای گالری تصاویر وب نیز است.
تمام ابزارها و امکانات موجود در لایت روم در قسمت camera raw فتوشاپ نیز وجود دارد که هنگام گشودن یک تصویر raw به صورت خودکار اجرا میشود و با صرفنظر از برخی تغییرات جزئی تقریبا میتوان گفت که این ابزارها کپی است. به تصویری از پانل camera raw نگاه کنید و آن را با محیط لایتروم مقایسه کنید.
میتوان گفت همه کارهایی که برای ویرایش تصاویر در لایت روم میتوان انجام داد با قدرت بیشتری در فتوشاپ نیز امکانپذیر است، ولی قدرتی که لایتروم در مدیریت تصاویر دارد در فتوشاپ وجود ندارد. برخی کاربران، همراه فتوشاپ از نرمافزار بریج شرکت ادوب برای مدیریت تصاویر استفاده میکنند.
با این که برخی ابزارهای مدیریتی لایتروم در بریج وجود داشته و قابل استفاده است، اما چون بریج نرمافزاری مبتنی بر پایگاه داده نیست، جستجو و یافتن یک تصویر در آن بسیار زمانبر بوده و به هیچ عنوان با جستجوی چند ثانیهای لایت روم قاب مقایسه نیست زیرا بانک اطلاعاتی لایت روم برای جستجو و یافتن تصاویر بهینه شده است. در صورتی که کاربری، لذت جستجو را در لایت روم تجربه کرده باشد، کار با ادوببریج برایش ملالآور خواهد بود.
تاریکخانه فتوشاپ
سوالی که اینجا مطرح میشود این است که با توجه به توضیحات داده شده و با توجه به این که همه ابزارهای ویرایشی لایت روم در فتوشاپ وجود دارد، چرا باید از لایت استفاده کرد؟
برای پاسخ به این سوال و توضیح علت استفاده از لایت روم میتوان به چند مورد اشاره کرد:
** یادگیری لایت روم از فتوشاپ سادهتر است و محیطی سادهتر دارد.
**لایت روم حاوی ابزارهای آماده فراوانی جهت تنظیم و ویرایش تصاویر است.
**سرعت کار در لایت روم به علت امکان مشاهده و ویرایش سریع چند تصویر بدون صرف زمان برای بازکردن و بستن فایلها بالاتر است.
**لایت روم به عنوان ابزار مدیریت فایل و رسانه، امکان ایجاد پوشه، زیرپوشه و تغییر نام گروهی فایلها را به صورت یکجا فراهم میآورد.
**ویرایش تصاویر در لایت روم غیر مخرب بوده و تمام تغییرات به صورت یک لایه جدا به لایه اصلی اعمال شده و فایل اصلی به هیچ عنوان دستکاری نمیشود؛ در صورتی که در فتوشاپ کار روی تصاویر با ترکیبی از ابزارهای مخرب و غیرمخرب انجام میگیرد و ممکن است تصویر اصلی تغییر یابد.
**در محیط لایت روم امکان ذخیرهسازی سابقه همه عملیات انجام گرفته و امکان بازگشت و تصحیح آن برخلاف فتوشاپ وجود دارد.
**در لایت روم امکان مشاهده اطلاعات متادیتا روی فایل هنگام ویرایش آن برخلاف فتوشاپ وجود دارد.
** و دهها امکان متنوع دیگر در زمینه ویرایش و مدیریت تصاویر.
با وجود تمام مزیتهای لایت روم باید در نظر داشته باشیم در صورتی که بخواهیم ویرایشهای جدی روی تصاویر انجام دهیم، باز محتاج به فتوشاپ بوده و لایت روم این امکان را در اختیار ما نخواهد گذاشت.
پس میتوان با ترکیب دو نرمافزار مذکور از قدرت مدیریت تصاویر لایت روم و قدرت ویرایشی فتوشاپ برای کسب بهترین نتیجه استفاده کرد.