شکل ذیل الگویی از یک واحد پردازش شبکه عصبی با توجه به نحوه کارکرد یک نرون، ارائه میدهد. همانگونه که مشاهده میگردد، اکسون را میتوان به خروجی، وزن را به شدت بار و ورودی ها را به دندریت تشبیه نمود.
بنابراین اجزای یک شبکه عصبی عبارتند از:
v ورودی ها:
ورودیها که بابردار X نشان داده شدهاند میتوانند خروجی سایر لایهها بوده و با آنکه به حالت خام در اولین لایه و به صورتهای ذیل باشد:
الف – دادههای عددی و رقمی
ب) متون ادبی، فنی و …
ج) تصویر و یا شکل
مثال : در تصمیمگیری اعطای وام ورودی بردار X میتواند شامل سه متغیر: سطح درآمد، سن و میزان اعتبار متقاضی باشد.
v بردار وزن
میزان تاثیر ورودی xi بر خروجی y توسط مشخصه وزن اندازهگیری میشود. به طور مثال به هنگام اعطای وام اهمیت و تاثیر درآمد متقاضی و یا سن وی توسط مولفه وزن آنها بر اتخاذ تصمیم برآورد میشود. Wi ها قابل تنظیم بوده و براساس تابع تبدیل و نوع الگوریتم یادگیری ( که در ادامه به توضیح آنها پرداخته شده است.) تعیین میشوند.
v تابع جمع
در شبکههای تک نرونی ، تابع جمع در واقع خروجی مسئله را تا حدودی مشخص میکنند و در شبکههای چند نرونی نیز تابع جمع میزان سطح فعالیت نرون j در لایههای درونی را مشخص میسازد.
v تابع تبدبل
بدیهی است که تابع جمع پاسخ مورد انتظار شبکه نیست، به طور مثال به هنگام اعطای وام تابع جمع یک عدد خواهد شد که باید به پاسخ بلی یا خیر بیان گردد و یا آنکه ارتباط بین سطح داخلی شبکه و جواب لزومآ خطی نیست و میتواند به شکل غیر خطی باشد. بنابراین تابع تبدیل عصوی ضروری در شبکههای عصبی محسوب میگردد. انواع و اقسام متفاوتی از توابع تبدیل وجود دارد که بنا به ماهیت مسئله کاربرد دارند برخی از آنها عبارتند از:
توابع تبدیل در شبکههای عصبی چند لایه (در ذیل توضیح داده خواهدشد) میتوانند منحصر به فرد بوده و با یکدیگر متفاوت باشند.
v خروجی
منظور از خروجی، پاسخ مسئله است.