– سیستم گزارش گیری و کاربردهای آن دربازاریابی الکترونیکی
یکی از کم هزینه ترین و آسان ترین شیوه در تحقیقات بازایابی الکترونیکی استفاده از سیستم های گزارش گیری ساده و پیچیده است. این سیستم ها معمولاً در سطح ساده به صورت رایگان و در سطح پیچیده به صورت پولی طراحی و از طریق برخی سایت های اینترنتی در اختیار مدیران وب قرارداده شده است.
با گسترش فارسی سازی سیستم های رایانه ای ، نمونه های فارسی شده این گونه سیستم ها نیز در برخی از سایتهای ایرانی ارائه شده اند. سیستم های گزارش گیری با اطلاعات متنوعی که در اختیار شما قرار می دهند می توانند در دوران آزمایشی توسعه وب سایت اطلاعات خوبی را برای تعیین تاکتیک ها و برنامه های سایت به شما بدهند. چهار نمونه از سایتهایی که اینگونه سیستم ها را به صورت رایگان ارائه می دهند عبارتند از:
۱- سایت فارسی زبان www.bravetools.com
۲- سایت فارسی زبان www.netsups.com
۳- سایت انگلیسی زبان www.barvenet.com
۴- سایت انگلیسی زبان www.webstat4u.com
برای استفاده از اطلاعات و آماری که این سایت ها از طریق سیستم های خود در اختیار شما می گذارند می توانید به عضویت یک یا همه آنها درآیید و با استفاده ازشناسه و گذر واژه خود وارد قسمت ثبت نام برای سیستم گزارش گیری وب سایت شوید. روند ثبت نام در همه این سایت ها با پر کردن فرم هایی طی خواهد شد و اطلاعاتی همچون نام وب سایت، آدرس آن، نام شما، پست الکترونیک، تصویر(آیکن) دلخواه شما برای نمایش نمادی از سیستم در گوشه ای از صفحات سایت خودتان و… از شما خواسته خواهد شد.
پس از ثبت نام و ارائه اطلاعات لازم سیستم چند خط کد از طریق سایت یا ایمیل در اختیار شما خواهد گذاشت که شما می توانید این کد را در تمام صفحات سایت خود ما بین عبارت هایو قرار دهید. در هنگام بارگذاری صفحه سایت شما در مرورگر بازدیدکننده اطلاعات مختلفی از او بوسیله این سیستم تهیه و ثبت می شود. این سیستم ها همچنین به شما این امکان را می دهند تا با استفاده از گذر واژه از مطالعه اطلاعات توسط دیگران جلوگیری کنید. اطلاعاتی که اینگونه سیستم ها در اختیار شما می گذارند شامل موارد زیر خواهد بود.
۱-شمارشگر
اولین کاری که این سیستم ها انجام می دهند ارائه رقمی است که نشان دهنده رقم واقعی تعداد بازدیدکنندگان از سایت است. این رقم در برخی سیستم ها تعداد دقیق افرادی که از یک رایانه خاص به سایت وارد شده اند را نشان می دهد ولی در برخی دیگر همه بارهایی که یک نفر در طول روز وارد سایت شده را نمایش می دهند.
۲- محل ورود و تیتر صفحه
یکی از مهمترین بخش های یک سیستم گزارش گیری ارائه اطلاعاتی است که از محل ورود بازدیدکننده به هریک از صفحات سایت می دهد با استفاده از اطلاعات این بخش می توانید نقاط تراکم ورودی به وب سایت خود را شناسایی کنید و بر روی آنها سرمایه گذاری بیشتری بکنید. همچنین با این ابزار می توانید جریان حرکت یک بازدیدکننده را در صفحات مختلف سایت خود رد گیری کنید و صفحات جذاب و غیر جذاب را برای بازدیدکنندگان تشخیص دهید. این شناسایی بر اساس عنوان صفحه صورت می گیرد. از جمله دیگر محاسن این قسمت می توان به شناسایی کلید وازه هایی اشاره کرد که مردم برای وارد شدن به سایت از آنها استفاده می کنند. از این طریق می توان پی به روحیات و تمایلات مردمی که وارد سایت شما می شوند برد ضمن اینکه جایگاه سایت شما را در موتورهای جستجو با کلید واژه های مختلف تعیین و بدون صرف وقت و هزینه به شما اعلام می کند.
۳- تاریخ و زمان ورود
دانستن اطلاعاتی راجع به تاریخ و زمان ورود هر بازدیدکننده به سایت این امکان را می دهد تا دلیل افزایش یا کاهش تعداد بازدیدکننده سایت را در محدوده زمانی معین تشخیص دهید و در تقویت یا حذف آن بکوشید.
۴- آدرس صفحه
به شما این امکان را می دهد که آدرس صفحاتی از سایت را که مورد بازدید قرار گرفته را به دست آورید و صفحاتی که کمتر مورد توجه بازدیدکنندگان است را شناسایی کنید و یا اگر لینک های شکسته ای در سایت وجود دارد پیدا کنید.
۵- سیستم عامل
این سیستم ها می توانند سیستم عامل بازدیدکننده سایت را تشخیص دهند و به شما کمک کنند تا طراحی سایت خود را براساس ویژگی ها و امکانات این سیستم عمل ها و یا سیستم عامل قالب انجام دهید.
۶- مرورگر اینترنت
انوع مختلف مرورگر های اینترنت دارای ویژگی ها و امکانات مختلفی هستند که مطمئناً در تنظیمات و امکانات جانبی سایت شما به هنگام طراحی موثر هستند. با دانستن این موضوع می توانید تغییرات لازم را به صفحات سایت خود بدهید.
۵- وضوح صفحه نمایش و دقت رنگ آن
با دست یافتن به این اطلاعات دقت شما به هنگام طراحی گرافیکی سایت بالا خواهد رفت و شما می توانید اندازه صفحه سایت خود و همچنین رنگ بندی های موجود در سایت را بر اساس رایانه های بازدیدکنندگان خود تنظیم کنید.
۶- IP دستگاه
دانستن IP رایانه بازدیدکنندگان می تواند به شما در تشخیص موارد فنی و کشوری که بازدید کننده در آن سکونت دارد کمک کند.
۷- برنامه های نصب شده
برخی از سیستم های گزارش گیری امکانات گسترده تری نیز دارند. این سیستم ها به هنگام بارگذاری صفحه سایت می توانند کلیه برنامه های کاربردی که برایشان تعریف شده و در رایانه بازدیدکننده وجود دارد را شناسایی و معرفی کنند. برنامه هایی از قبیل PDF reader ، media player ، java و….
۸- آمار روزانه
ای قسمت آمار روزانه بازدید را در اختیار شما می گذارد.
۹- آمار هفته گذشته
این بخش می تواند اطلاعات آماری بازدیدکنندگان سایت در هفته گذشته را به شما ارائه دهد.
۱۰- ماه گذشته
برای اطلاعات یک ماه اخیر
۱۱-میانگین نمایش
این اطلاعات برای روز، ماه، و سال ارائه می شوند و میانگین بازدید را در هر کدام از این مقاطع زمانی ارائه می کنند.
۱۲- پر ترافیک ترین روز در ماه
۱۳- تعداد بازدیدهایی که فقط برای یکبار صورت گرفته
۱۴- تعداد بازدیدهایی که بین ۲تا۵ بار صورت گرفته
۱۵- تعداد بازدیدهایی که بین ۶تا۱۰ بار صورت گرفته
۱۶- تعدا بازدیدهایی که بین۱۱ تا۲۰ بار صورت گرفته
۱۷- تعداد بازدیدهایی که بین ۲۱ تا ۵۰ بار صورت گرفته
۲-سیستم تبلیغات کلیک امتیازی و کاربرد آن در بازاریابی الکترونیکی
افزایش ترافیک سایت با سیستم های امتیازدهی بر اساس کلیک
برای دستیابی به موفقیت در کسب و کار برخط باید توجه زیادی به ترافیک وب سایت خود داشته باشید.
مهم نیست که شما چه محصولات یا خدماتی را عرضه می کنید. اگر شما زمینه های لازم را برای فروش مناسب خود فراهم نکنید زمان زیادی در کسب وکار خود دوام نخواهید آورد.
یکی از بهترین راههای با لا بردن ترافیک سایت استفاده از آگهی هایی است که به ازا هر کلیک به شما امتیاز می دهند. اگر شما کمی برای گشت و گذار در وب وقت بگذارید یا از موتورهای جستجو برای پیدا کردن کلمات خاصی استفاده کنید به احتمال زیاد با نمونه های زیادی ازتبلیغات کلیک امتیازی برخورد خواهید کرد.
دو نمونه از معروفترین این سیستم ها توسط شرکت گوگل (www.google.com )که به صورت آشکار در وب سایتهای مختلف قابل مشاهده است و شرکت اورتور(www.overture.com) که در موتورهای جستجوی مختلفی همچون یاهو، آلتا ویستا، نسبت به نمایش اینگونه آگهی ها اقدام می کند. هر چند که این روزها علاوه بر نمونه های ذکر شده موتورهای جستجوی فراوانی در وب فعالیت می کنند.
سیستم های کلیک امتیازی در واقع راه ارزانی را برای جذب ترافیک بیشتر به وب سایت شما ارائه می کنند. در ادامه با چگونگی کار این سیستم ها آشنا می شویم.
شما می توانید کلمات کلیدی و یا عبارت های خاصی را برای قرار گرفتن در لیست مو تورهای جستجو و یا آگهی ها به کارببرید تا زمانی که مردم از طریق مو تور های جستجو آن کلمات را وارد کردند به سایت شما هدایت شوند. برای مثال اگر شما لوازم بازی فوتبال می فروشید سایت شما در هنگامی که یک بازدیدکننده کلمه کفش فوتبال را جستجو کند به او نشان داده خواهد شد و یا بر عکس اگر بازدیدکننده ای در سایت شما باشد. آگهی های مشابهی درحوزه کاری شما برای او به نمایش در خواهد آمد. اگر آن بازدیدکننده آگهی شما را ببیند و جذب شدند و بر روی آن کلیک کردند شما به سادگی یک امتیاز خواهید گرفت و در نتیجه رتبه شما در موتور جستجو از این طریق بالا می رود. با هر کلیک که دیگران روی لینکهای تبلیغات متنی سایت شما کنند، شما بر حسب شرایط سیستم چند امتیاز به شما تعلق می گیردمثلاً ۵ امتیاز. با این ۵ امتیاز، تبلیغات شما ۵ بار روی سایتهای دیگر که محتوای مشابه سایت شما را دارند، بصورت لینک متنی قرار می گیرد. بنابراین به هر میزان که سایت شما بازدید کننده داشته باشد، و این بازدیدکنندگان روی لینکهای تبلیغاتی در سایت شما کلیک کنند، شما امتیاز بیشتری گرفته و مجوز نمایش در سایتهای دیگری که آنها نیز عضو همین سیستم هستند را پیدا خواهید کرد.
مثال:
فرض کنید سایت الف در این سیستم عضو شده است، و ۶ لینک تبلیغاتی را در هر بازدید، نمایش می دهد. اگر این سایت روزانه ۱۰۰ نفر بازدید کننده داشته باشد و هر بازدید کننده به طور متوسط روی ۱ لینک از تبلیغات سایت الف کلیک کند، حدود ۱۵% ، با این حساب سایت الف هر روز ۱۰۰*۵ یعنی ۵۰۰ امتیاز در سیستم به دست می آورد و با به دست آوردن این تعداد امتیاز لینک سایت الف هر روز ۵۰۰ بار در سایتهای عضو این سیستم نمایش داده می شود. طبق برآوردها به طور متوسط ۱۰% از هربار نمایش در سایتهای دیگر، منجر به کلیک بر روی لینک سایت الف توسط مراجعان به سایت های ب و ث و… می شود.به این ترتیب سایت الف در این روز ۵۰ بازدید کننده جدید جذب می کندسایت الف با این ۵۰ بازدید کننده جدید، ۲۵۰ امتیاز بیشتر کسب می کندو در روز بعد ۷۵۰ امتیاز دارد و حداقل ۷۵ بازدید کننده جدید جذب خواهد کرد. ای سیر بسته به حجم کاربران اینترنت و سایت های استفاده کننده از سیستم روز به روز گسترده تر می شود.
ثبت نام در این گونه سیستم ها هیچگونه هزینه ای در بر ندارد و از نظر فنی نیز وقت زیادی نخواهد برد تنها باید کدی که سیستم در اختیار شما می گذارد را به سایت خود انتقال دهید.
نمونه ایرانی اینگونه سیستم ها توسط سایت ایستگاه.کام توسعه داده شده است.
۳- سیستم های نظر سنجی الکترونیکی
برخی از سایت های اینترنتی امکاناتی را برای طرح سوالات در قالب نظر سنجی الکترونیکی ارائه می دهند. ویژگی این سیستم ها رایگان بودن و ارائه تحلیل های آماری نسبت به سوالات و پاسخ های داده شده است. بعد از عضویت در چنین سایتهایی می توانید فرم نظر سنجی را با سوالات مورد نظر خود آماده کنید و کد آن را در قسمت مورد نظر سایت خود بکار ببرید.
۴- سیستم تبادل لینک
یکی از سیستم های جالب و کارا در افزایش ترافیک سایت استفاده از سیستم های تبادل لینک است. برای این کار پس از عضویت در سایتهای مزیور می توانید سایتهای همکار ی را که به شما لینک داده اند را به سیستم معرفی کنید و در انتها کد مربوطه را از سیستم دریافت کنید و در داخل صفحات سایت بگنجانید. اگر این سیستم توسط آن سایت ها نیز مورد استفاده باشد بازدیدکنندگان می توانند از به روز شدن سایت شما با خبر شوند.
۵- سیستم پاسخگویی خودکار
اینگونه سیستم ها برای ارتباطات پستی مورد استفاده قرار می گیرد در ساده ترین حالت پس از این که شما از طرف مخاطب خود ایمیلی دریافت کردید سیستم بلافاصله نامه ای در تایید رسیدن نامه به صندوق پستی شما برای او ارسال می کند محتوای این نامه ها می تواند تشکر و اطلاع در مورد حداکثر زمان پاسخگویی شما به نامه خواهد بود.