چند سالی است که سیستم عامل لینوکس با نسخه های پیشرفته اش پا به عرصهء رقابت گذاشته است,اما با وجود سیستم عامل ویندوز که به خصوص در ایران طرفداران بسیاری دارد,هنوز کاربران زیادی از این سیستم عامل بهره نمی برند.اما با وجود این کاربرانی هم هستند که با این ویندوز کار کرده اند و با آن آشنا هستند و به نوعی تازه کار هستند, ما در این جا ۱۰ نوع از بهترین و کاربردی ترین دستور های موجود در لینوکس را برای این کاربران تازه کار مطرح سازیم.کاربران تازه کار می توانند با استفاده از این دستورات طلایی به مرور در این سیستم عامل هم مانند ویندوز مهارت کافی را به دست آورید.
کافی است در داخل Shell دستورات زیر را وارد نمایید:
۱– ls
این دستور را میتوان کاربردی ترین و اساسی ترین دستور پایه نام برد. ls به منظور نمایش فایلهای موجود در دایرکتوری که در آن هستید به کار میرود.
۲– who
از این دستور برای نمایش افرادی که هم اکنون داخل سیستم Login کرده اند استفاده میشود.
۳- cd
دستور cd شما را به مسیر اصلی دایرکتوری که هم اکنون در آن هستید هدایت میکند.
۴- ifconfig
این دستور امکان مشاهده کلیه قسمتهای مربوط به شبکه همانند آدرس IP شما ، Netword Device های فعال و … را به شما میدهد.
۵- man
این دستور خود یک دستور راهنماست ، به این شکل که در صورتی که از دستوری اطلاع نداشتند با تایپ man و سپس دستور مورد نظر ، کاربرد دستور فوق را در یک فایل متنی مشاهده خواهید کرد.
۶- tar
دستور tar به منظور خارج کردن فایل ها و دایرکتوری ها از حالت فشرده به کار میرود. به فرض مثال شما ممکن است یک فایل tar. را دانلود کرده باشید. با استفاده از این دستور میتوانید این فایل ها را به فایل ها و فولدرهای معمولی تبدیل کنید.
۷- gzip
با استفاده از دستور gzip شما ابزاری مناسب برای فشرده سازی و خارج سازی فایلهای فشرده خواهید داشت.
۸- echo
این دستور جالب باعث میشود هر دستوری که پس از echo تایپ نمایید در یک خط جدید از Command Prompt نمایش پیدا کند. این دستور همچنین برای گرفتن خروجی از اسکریپتهای Shell بسیار مورد استفاده است.
۹- df –h
این دستور مقدار فضای خالی شما در داخل درایو مورد نظر را برای شما نمایش میدهد.
۱۰- apt-get, yum, emerge, etc
این دستورات هر کدام بر روی یکی از توزیع های لینوکس قابل اجراست. apt-get در ubuntu یا emerge برای gentoo. با این دستورات شما امکان فراخوانی هر یک بسته های مدیریتی از اینترنت و دانلود آنها برای کار بهتر در لینوکس را خواهید داشت.