خنک کننده های Cooler Master جزء مواردی هستند که همیشه حرفی برای گفتن داشته و کارایی خوب آن ها باعث شده تا هر خریداری محصولات این شرکت را در فهرست خرید خود قرار دهد. Cooler Master برای هر نوع بودجه ای یک مدل فن در نظر گرفته و در این مقاله قصد داریم Hyper Z600 که جزء مدل های نسبتاً گران قیمت به شمار می آید را بررسی کنیم.
بررسی محصول

Z600 شبیه یک X بزرگ است که از ۴۶ صفحه آلومینیومی تشکیل شده است. یک صفحه مسی کاملاً صیقلی با سطح پردازنده در تماس بوده و گرما توسط شش لوله انتقال حرارت U شکل با قطر شش میلی متر که به بخش های مختلف صفحه های آلومینیومی راه پیدا کرده اند، به این صفحات منتقل می شود. صفحه های آلومینیومی که در پایین خنک کننده قرار دارند، کوچک تر از بقیه طراحی شده اند تا خنک کننده با قطعات روی مادربورد، مانند خنک کننده چیپ ست یا حافظه های بلند تداخل نداشته باشد. این خنک کننده با ابعادی برابر ۱۶۰×۱۲۷/۲۸× ۱۲۷/۲۸ میلی متر و وزنی حدود ۱۰۴۵ گرم در زمره خنک کننده های بزرگ و سنگین قرار دارد.
با کمی دقت متوجه می شوید که در این خنک کننده هیچ نوع فنی وجود ندارد و می توان Z600 را در دسته خنک کننده های Passive( غیرفعال) قرار داد. با این حال چهار شیار روی بدنه خنک کننده در نظر گرفته شده تا در صورت نیاز بتوان دو فن دوازده سانتی متری را روی آن نصب کرد. متأسفانه همراه این خنک کننده فن ارائه نمی شود و فن مورد نیاز را باید جداگانه خریداری کرد. در ادامه خواهیم دید که آیا خنک کننده بدون فن می تواند پردازنده پیشرفته ما را به خوبی خنک کند یا خیر؟
شاید بتوان گفت مهم ترین ویژگی Z600، سازگاری با انواع سوکت های پردازنده( شامل سوکت های Intel و AMD) موجود، از جمله سوکت های LGA1366 پردازنده های Core i7 است. در جعبه خنک کننده، مجموعه ای از پایه های مختلف برای سوکت های مختلف، پیچ، مهره، واشر، پایه های نصب فن و حتی خمیر سیلیکون در نظر گرفته شده است. خوشبختانه یک صفحه فلزی نیز برای نصب در پشت مادربورد در این مجموعه وجود دارد که تا حدودی تأثیر وزن زیاد خنک کننده که ممکن است باعث خم شدن روی مادربورد شود را خنثی می کند. نصب خنک کننده روی سوکت های Intel به دلیل بستن پیچ و مهره های زیاد کمی زمان بر است. با این حال، خنک کننده به خوبی روی مادربورد نصب شده و کاملاً محکم خواهد بود.
آزمایش

برای انجام تست، Z600 را روی یک مادربورد Gigabyte EX58-UD5 که یک پردازنده Core i7 920( با فرکانس کاری استاندارد) روی آن نصب شده بود، بستیم. حافظه سیستم ما Corsair Dominator DDR3 1866 و کارت گرافیکی نیز Mushkin GTX260 است. Z600 را در دو حالت، یک بار بدون فن و بار دیگر با قرار دادن یک فن دوازده سانتی متری در کنار آن، به طوری که هوا را به داخل خنک کننده بدمد، آزمایش کردیم. از برنامه Super Pi برای تحت فشار قرار دادن پردازنده استفاده کرده و با استفاده از برنامه Easy Tune 6 که همراه مادربورد برای نمایش وضعیت سیستم و دمای پردازنده ارائه می شود، دما را ثبت کردیم.
با روشن شدن سیستم و پس از کمتر از پنج دقیقه، پره های آلومینیومی فن کاملاً گرم شدند. به مدت ده دقیقه هیچ برنامه ای را اجرا نکردیم. پس از این مدت، دما در برنامه Easy Tune 6 حدود ۵۵ درجه سانتی گراد بود. سپس برنامه Super Pi را در حالت محاسبه هشت میلیون رقم اعشار اجرا کردیم. در این حالت دما حدود ۶۶ درجه سانتی گراد در نوسان بود.
[تصویر: ۲۴۲۶۲۳۱٫JPG]
در پایان این تست، کامپیوتر را خاموش کردیم تا پردازنده و خنک کننده کاملاً خنک شوند. پس از نیم ساعت، یک فن دوازده سانتی متری با سرعت چرخش ۱۲۰۰ دور در دقیقه در کنار Z600 قرار دادیم و دوباره تست مشابهی را انجام دادیم. این بار دمای پردازنده در زمان بیکاری، با اختلافی ۲۱ درجه ای به ۳۴ درجه سانتی گراد رسید.
با اجرای تست هشت میلیون برنامه Super Pi، حداکثر دمای پردازنده که توسط Easy Tune 6 ثبت شد، ۴۱ درجه سانتی گراد بود که نشان از تأثیر بالای گردش هوا در کارایی Z600 دارد.
نتیجه گیری

مطمئناً ویژگی های مثبت زیادی در این خنک کننده وجود دارد. تعداد زیاد صفحه های آلومینیومی، لوله های انتقال حرارت و پشتیبانی از تمام سوکت های موجود، می تواند Z600 را به یک خنک کننده حرفه ای تبدیل کند.
اما این که بخواهیم این خنک کننده را بدون فن روی پردازنده نصب کنیم، پیش از آن که لطفی در حق پردازنده باشد، یک شکنجه و عذاب برای آن خواهد بود. پس در فهرست خرید خود در کنار نام Z600، نام حداقل یک فن دوازده سانتی متری با کیفیت را نیز اضافه کنید.( کارایی این خنک کننده با فن ۹۰ از ۱۰۰ و بدون فن ۷۰ از ۱۰۰ است).
مزایا: پشتیبانی از تمام سوکت ها حتی LGA1366، کوچک بودن صفحات آلومینیومی در پایین خنک کننده، وجود شش لوله انتقال حرارت
معایب: وزن نسبتاً زیاد، عدم وجود فن درون جعبه( بدون فن نصب نکنید!)