برخی بر این باوراند که تولید نرمافزار نوعی هنر است و همه با این نکته موافق هستند که “تولید نرمافزار کاری خلاق است” با این همه در کشور ما ساخت نرمافزار حتا در زمرهی کارهای تولیدی نیز به شمار نمیرود. مهمترین ویژگی تولید نرمافزار که آن را از دیگر فعالیتهای تولیدی یا خدماتی متمایز میکند، خلق و ایجاد دنیایی مجازی است که از طریق واسطههای مناسبی با دنیای واقعی مرتبط شده و بخشی از نیازهای ما را برطرف میسازد.
گسترده شدن استفاده از فناوری اطلاعات تقریبا در تمامی عرصههای زندگی و حیات انسان، اهمیت و نقش تولید کنندگان محصولات نرمافزاری را به شدت افزایش داده است. در این جا لفظ تولیدکنندگان به مجموعه افرادی اطلاق میشود که درطول چرخه حیات یک سیستم نرمافزاری در ساخت، توسعه و نگهداری آن مشارکت دارند.
کشور ما هنوز دوران اولیه بلو غ خود را در عرصهIT تجربه میکند، دورهای سرشار از مسایل و چالشهای گوناگون. چالشهایی که برخی از آنها به سیاستهای کلان کشور مرتبط و برخی دیگر زاییده ویژگیهای خاص نرمافزار و دستاندرکاران تولید و توسعهی آن است. این چالشها به اشکال مختلف در مقابل تمامی دستاندرکاران این حوزه و به ویژه مدیر یک پروژهی نرمافزاری عرض اندام میکنند. عوامل زیر را میتوان سرچشمه بخش بزرگی از مشکلات این حوزه به شمار آورد:
– تکمیل نکردن زیر ساختهای ضروری IT
– فراگیر نشدن فرهنگ استفاده از این فناوری در بخش وسیعی از حوزهها
– ارزان بودن نرمافزار بر خلاف هزینهی تولید بالای آن و رعایت نکردن حقوق تولید کنندگان محصولات نرمافزار به شکلی که بسیاری از نرمافزارها (چه نرمافزارهای تولید داخل و چه تولید خارج) به راحتی و با قیمتی بسیار اندک در دسترس همگان است.
– نبود سرمایهگذاری مناسب برای پژوهش و تحقیق در حوزه نرمافزار. اگرچه مساعدتهایی در اختیار بخشهای مختلف خصوصی و دولتی در چهارچوب طرحهای مختلف قرار گرفته است، عمدهی این سرمایهها اغلب به سمت بخشهای سختافزاری سرازیر و در عمل سرمایهگذاری در عرصه تولید و به تناسب آن تحقیق و پژوهش کاربردی حوزهی نرم افزار که در زمرهی سود آورترین عرصههای اقتصادی در دنیا شناخته میشود، بسیار اندک است.
– ناتوانیهای شرکتهای تولید نرمافزار – دست اندر کاران تولید نرمافزار در کشور ما بیشتر شرکتهای کوچک نرمافزاری با پشتوانههای مالی اندک هستند. شرکتهایی که هنوز بلوغ سازمانی کافی نیافتهاند، قادر نیستند متناسب با متحولترین عرصهی تکنولوژیک رشد کنند.
– قراردادهای ناپخته. بیشتریان مشتریان مهم حوزهی نرمافزار را سازمانهای دولتی و نیمه دولتی تشکیل میدهند. قراردادهای تولید نرم افزار، قراردادهایی ناپخته و یک طرفه هستند و مجریان چنین پروژههایی، با وجود آگاهی نسبت به ضعفهای آن بیشتر اوقات به دلایل اقتصادی مجبور به پذیرش آنها هستند.