ممکن است برخی اوقات از طرف شرکت ISP که از آن استفاده می کنید واژه هایی مثل IP استاتیک یا IP داینامیک را شنیده باشید و یا اگر تازه وارد دنیای شبکه شده اید برای شما جالب باشد که تفاوت این دو نوع آدرس را با هم بدانید. ما فرض را بر این می گذاریم که شما می دانید آدرس IP به خودی خود چیست و فقط به بررسی تفاوت بین این دو آدرس با هم می پردازیم. آدرس IP داینامیک یا آدرس IP پویا ( ترجمشه مثلا ) به آدرسی گفته می شود که شما زمانیکه هر بار به شبکه ای متصل می شوید تغییر می کند و آدرس IP استاتیک یا ایستا به آدرس IP گفته می شود که همیشه و بدون توجه به قطع و وصل شدن به شبکه ثابت بر روی سیستم شما باقی می ماند و تغییر نمی کند. اینکه شما یک آدرس IP داینامیک یا آدرس IP استاتیک داشته باشید کاملا به مدیر شبکه شما یا سرویس دهنده اینترنتی شما بستگی دارد که شرایط دریافت این آدرس ها را برای شما مهیا کند.
همانطور که گفتیم آدرس IP داینامیک با هر بار اتصال به شبکه اطلاعاتی تغییر می کند اما چرا اینکار انجام می شود ؟ در واقع آدرس دهی داینامیک IP زمانی کاربرد دارد که ما تعداد آدرس های IP محدودی در اختیار داریم اما تعداد کاربرانی که از این آدرس ها می خواهند استفاده کنند زیادتر از آن است که بتوانیم به هر کدام از آنها یک آدرس IP بدهیم و به همین دلیل مجبور هستیم هر بار آدرس را از یک نفر بگیریم و به شخص دیگری بدهیم و آدرس آنها را تغییر دهیم. برای مثال شما در دستگاه های وایرلس اکسس پوینت هایی که حتی در منزل هم دارید اگر دقت کرده باشید با هر بار اتصال یک آدرس IP بعضا متفاوت دریافت می کنید که بصورت خودکار و بدون نیاز به دستکاری شما به سیستم اختصاص داده می شود . سرویس دهنده اینترنتی شما در واقع یک آدرس IP به مودم یا دستگاه وایرلس شما اختصاص داده است اما شما می توانید با استفاده از مکانیزم IP داینامیک و سرویس دیگری که بصورت ترکیبی با این مکانیزم کار می کنید تعداد آدرس های IP خودتان را افزایش داده و برای تعداد بیشتری کاربر امکان استفاده از اینترنت را ایجاد کنید.
وظیفه کنترل و مدیریت توزیع آدرس های IP توسط سرویسی به نام DHCP که مخفف کلمه های Dynamic Host Configuration Protocol است انجام می شود. این سرویس درخواست کاربران برای آدرس IP را دریافت می کند ، سپس توسط پایگاه داده ای که در اختیار دارد بررسی می کند که آیا آدرس خالی برای اختصاص به کاربر مورد نظر وجود دارد یا خیر و در نهایت یک آدرس IP از پایگاه داده خود به کاربر اختصاص می دهد. البته به این نکته توجه کنید که شما با استفاده از همین مکانیزم DHCP سرور هم می توانید آدرس های IP بصورت استاتیک هم به کاربرانتان بدهید ، سرور DHCP توسط مکانیزم آدرس سخت افزاری کارت شبکه یا MAC Address کار می کند ، شما می توانید بر روی سرور DHCP آدرس سخت افزاری کاربر یا کلاینت مورد نظرتان را وارد کنید و به DHCP سرور بگویید که با هر بار اتصال کاربر به DHCP سرور همیشه یک آدرس مشخص به دستگاه مورد نظر اختصاص دهد که به اینکار در اصطلاح رزرو کردن آدرس IP می گویند که به عنوان آدرس IP استاتیک نیز شناخته می شود زیرا DHCP دیگر این آدرس را به دیگران اختصاص نخواهد داد.
اما روشی که ما بیشتر به عنوان آدرس دهی IP بصورت استاتیک می شناسیم ، آدرس دهی استاتیک بصورت دستی یا Manually است. در روش قبلی شما تنظیمات IP کارت شبکه سیستم خودتان را در حالت Automatic قرار می دادید و تمامی کارها بر عهده DHCP سرور بود تا آدرس دهی را انجام دهد ، اما زمانیکه صحبت از آدرس دهی استاتیک یا Static می شود یعنی اینکه شما تنظیمات کارت شبکه را در حالت Manually قرار می دهید و آدرس IP مورد نظر خودتان را وارد می کنید. یکی از مشکلات معمولی که در آدرس دهی IP بصورت استاتیک وجود دارد این است که ممکن است چندین آدرس IP مشابه در شبکه ایجاد شود و این آدرس ها با همدیگر تداخل ایجاد کنند. یکی از مهمترین مزایای استفاده کردن از آدرس های داینامیک که توسط DHCP سرور اختصاص داده می شود این است که شما دیگر نگران تداخل آدرس IP در شبکه نخواهید بود ، زیرا DHCP قابلیت شناسایی و جلوگیری از بوجود آمدن IP Conflict را در شبکه دارد.
اما استفاده کردن از آدرس های IP بصورت استاتیک چندان هم بد نیست و در بسیاری از اوقات استفاده از این نوع آدرس های IP مزیت بسیار خوبی است. برای مثال در سرویس های اینترنتی یا بهتر بگوییم زمانیکه شما از سرویس اینترنت استفاده می کنید ، شما با داشتن یک آدرس IP استاتیک می توانید مطمئن باشید که از هر جای دنیا می توانید به کامپیوتر خود متصل شوید و آدرس آن تغییر نخواهد کرد. شما همچنین با داشتن آدرس IP استاتیک می توانید از سرویس DNS اینترنتی برای اشاره کردن به آدرس خود استفاده کنید و با اسم کامپیوتر خود را پیدا کنید. همین وب سایت انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران که در آن هستید بر روی یک سرور اینترنتی قرار دارد ، برای این سرور یک آدرس IP بصورت استاتیک اجاره شده است و شما می توانید همیشه با استفاده از این آدرس IP به سرور متصل شوید. زمانیکه شما از سرویس آدرس داینامیک استفاده می کنیم بنابراین باید برای استفاده از DNS از سرویسی به نام Dynamic DNS هم استفاده کنید تا بلافاصله بعد از تغییر آدرس شما سرویس DNS نیز بروز رسانی شود. امیدوارم مورد توجه شما عزیزان ITPRO قرار گرفته باشد .