رشد فزاینده حجم و نوع داده های ذخیره شده از یک سو و کلیدی تر شدن نقش آنها در تصمیم گیری ها از سوی دیگر، سبب شده تا ضرورت حفاظت داده ها برای همه مدیران توجیه پذیر شود. از طرف دیگر، گسترش شبکه های کامپیوتری و افزایش تعداد کاربران شبکه، سبب شده است تا علاوه بر آنکه احتمال نفوذ غیر مجاز هکرها افزایش یابد، داده ها نیز به طور پراکنده و توزیع شده در سراسر شبکه ذخیره شوند. بدیهی است که تأمین و حفظ امنیت برای داده های توزیع شده دشوارتر است.
در حالت کلی می توان داده ها را به دو دسته کاربردی و کنترلی تقسیم بندی نمود. داده های کاربردی همان داده ها یا اطلاعاتی هستند که مورد استفاده کاربران قرار می گیرند و در کاربردهای متفاوتی مطرح می شوند. داده های کنترلی شامل اطلاعات پیکربندی سیستم، مشخصات کاربران و رویدادهای ثبت شده در سیستم هستند. این داده ها نقش اساسی در چگونگی عملکرد سیستم دارند و ناامنی در آنها منجر به توقف خدمات و مانع از کارکرد سیستم می شوند. وظیفه مدیریت این سیستم فایل است.
وظیفه مدیریت داده های کاربردی در سیستم های کامپیوتری معمولاً بر عهده نرم افزارهای مدیریت پایگاه داده است. این نرم افزار امکان ذخیره سازی و بازیابی داده ها را فراهم می کند. برای حفظ و تأمین امنیت داده ها، باید امنیت در مدیریت پایگاه داده تأمین شود. ممکن است امنیت سیستم عامل بر روی امنیت مدیریت پایگاه داده ها تأثیر گذارد. روش های تأمین امنیت داده ها عبارتند از:
استفاده از افزونگی داده: این روش برای کشف حمله و گاه ترمیم به کار می رود.
ایجاد حصار در اطراف داده: حصاربندی منطقی یا فیزیکی داده ها یکی دیگر از روش های مقابله با خطاهای احتمالی در داده ها محسوب می شود. منظور از حصار فیزیکی، حصار کشیدن در اطراف رسانه های ذخیره سازی یا در اطراف خطوط انتقال داده یا در اطراف مکان های استفاده و تولید داده است و حصار منطقی به معنای قرار دادن قواعد و ضوابط مربوط به نحوه کار با داده برای کاربران یا ضوابط مربوط به نحوه ارسال و ذخیره داده هاست.
رمز نگاری: این روش قدرتمندترین و مطمئن ترین روش برای ایجاد امنیت است، زیرا حتی اگر خطوط ارسال داده و رسانه های ذخیره سازی داده در مکان های ناامن باشند، باز هم داده های رمز شده از حملات هکرها مصون خواهند ماند.
به کارگیری روش های هویت شناسی(Authenticaion): در این روش بیش از ارسال داده، طرفین یکدیگر را شناسایی کرده و از هویت طرف مقابل مطمئن می شوند.
ثبت رویداد(Log) : دو هدف آن عبارتند از پیگیری و بررسی تراکنش های کاربران و یافتن فرد هکر و ترمیم داده ها به حالت درست و سازگار در صورت بروز خطا یا خرابی.
به علاوه، معمولاً برای ایجاد امنیت داده ای، از نوعی طبقه بندی امنیتی نیز استفاده می گردد. بدین ترتیب که داده ها از نظر امنیتی بر اساس اهمیت و نقش داده ها و یا بر اساس میزان خسارتی که با لو رفتن داده ایجاد می شود طبقه بندی می شوند و خدمات امنیتی مورد نیاز هر طبقه تعیین و طراحی می شود.