مباحثی که در این جلسه می خوانیم:

  • تگ script
  • دستور alert
  • دستور prompt

بخش اول: تگ script

نکته ۱ : در ابتدا باید بگم تمام دستوراتی(کدها) که از این پس گفته می شود باید بین تگ شروع و پایان script قرار بگیرد.

 

۱ تگ شروع<script>//
۲
۳ دستورات جاوا اسکریپت
۴
۵ تگ پایان</script>//

توضیحات:
//:در جاوا اسکریپت به آن کامنت(coment) گفته می شود و پس از آن می توان توضیحاتی را برای کاربردرج نمود، که البته جاوا اسکریپت آن را به عنوان یک دستور اجرا نمی کند یعنی این توضیحات در صفحه دیده نمی شود و فقط در قسمت کدها دیده می شود، متنی که پس از // قرارمی گیرد توضیحی است که برنامه نویس برای آگاهی خواننده(کاربر)یادداشت کرده است. که ما هم از این پس برای درک بهتر کدها از این روال استفاده می کنیم.

هر تگ میتونه صفات یا پارامتر هایی داشته باشه به دستور زیر توجه کنید:

۱ <script  language="java script"   src=" ">
۲
۳ دستورات جاوا اسکریپت
۴
۵ </script>

توضیحات:
Language: زبان استفاده شده در اسکریپت نویسی را مشخص می کند، که در اینجا ما به دلیل اینکه از زبان جاوا اسکریپت استفاده می کنیم نیازی به ذکر آن نیست یعنی می توان گفت پیش فرض آن جاوا اسکریپت است ولی اگر از زبان های دیگر مثل VBscript و Jscript استفاده می کنید نوشتن
این پارامتر ضروری است.

Src: کدهای جاوا اسکریپت رو معمولا در خود صفحه Html می نویسیم اما می توان آنها را در یک فایل جداگانه نوشت و با پسوند .jsذخیره کرد و در قسمت src ، نام، مسیر و پسوند فایل را نوشت که در این صورت جاوا اسکریپت با رسیدن به این پارامتر آدرس فایل را خوانده، به آن مراجه می کند و دستورات را از آنجا اجرا می کند.

ولی ما دستورات را در خود فایل HTMl می نویسیم، پس تنها نوشتن <script> کافی است.

بخش دوم : استفاده از دستور alert برای ایجاد یک کادر پیام

برای نمایش یک کادر پیام ساده به کاربر از دستور زیر استفاده می شود:
نکته ۲ : همانطور که در جلسه اول گفته شد تگ Script خود باید بین تگ های html و body قرارگیرد.

۱ <html>
۲  <body>
۳   <script>
۴
۵    alert ("this is a message for you");
۶
۷   </script>
۸  </body>
۹ </html>

این دستورات را در یک فایل متنی((Notepad بنویسید وبعد آن را با یک نام و با پسوند html یا htm ذخیره کنید، حالا مرورگر را باز کنید و نتیجه را مشاهده نمایید.

توضیحات: در دستور alert داخل پرانتز باید متنی قرار گیرد که شما می خواهید برای کاربر نمایش داده شود. البته در داخل پرانتز به جای یک رشته می تواند یک متغیر قرار بگیرد،

۱ <script>
۲  var x=1388;
۳  alert (x);
۴ </script>

 

در اینجا متغیری عددی با مقدار ۱۳۸۸ تعریف شده که به صورت یک پیام برای کاربر نمایش داده می شود. دقت کنید x یک متغیر است و اگر در پرانتز به جای x شما “x” را قرار دهید جاوا اسکریپت آن را به عنوان یک رشته می شناسد و حرف x را به جای مقدار درون آن در کادر پیام نمایش می دهد.

بخش سوم: استفاده از دستور promptبرای دریافت داده از کاربر

با دستور alert یک کادر پیام نمایش داده می شود، اما اگر نیاز داشته باشیم که یک پیام به کاربر داده و از او جوابی دریافت کنیم، در این صورت چه باید کرد؟ فرض کنیم فردی دوست دارد که به محض ورود کاربر به سایت او، پیغامی به کاربر نمایش داده شود و نام کاربر را از او بپرسد و پس از گرفتن نام کاربر به او خوش آمد بگوید.

۱ <script>
۲
۳    var msg=prompt("Please enter Name");
۴    alert ("Welcom to screen" + msg);
۵
۶ </script>

 

توضیحات:

Prompt: این دستور می تواند کادر پیامی را به کاربر نمایش داده و جواب را از او دریافت کند. در دستور alert نیازی یه استفاده از یک متغیر نبود اما در اینجا به دلیل اینکه قرار است داده ای از کاربر دریافت شود، پس باید متغیری هم وجود داشته باشد که این مقدار را در آن ذخیره کنیم. پس ابتدا یک متغیر با نام msg تعریف کرده ایم که مقدار دریافتی از کاربر در آن ریخته شود.
پس از اینکه کاربر نام خود را وارد کرد، این مقدار در متغیر msg ریخته می شود، و در اینجا با استفاده از دستور alert به کاربر خوش آمد می گوییم. همانطور که متوجه شدید در داخل پرانتز دستورalert می توان هم از یک متن و هم از یک متغیر استفاده کرد، در این کد برای اینکه نام کاربر هم در کنار جمله
Welcome to screen قرار گیرد، متغیر msg هم به آن اضافه کردیم.

این دستور دو پارامتر دارد، اول متنی را یادداشت می کنیم که می خواهیم به عنوان یک پیغام برای کاربر نمایش داده شود. پارامتر دوم مقدار پیش فرضی است که در کادر وارد می کنیم، که در مثال بعد از این پارامتر استفاده شده.تصویر زیر نتیجه دستور prompt را نشان می دهد.


همانطور که مشاهده می کنید در این کادر هیچ اسمی به صورت پیش فرض تعریف نشده به همین دلیل از کلمه undefined (داده تعریف نشده) استفاده شده است.

برای قرار دادن مقدار پیش فرض در کادر پیام، از پارامتر دوم دستور prompt استفاده می کنیم.

۱ var msg= prompt("Please enter Name", "Ali");
۲ alert ("Welcom to Screen" + msg);