جلسه اول: جاوا اسکریپت در یک نگاه

در این جلسه کمی درباره زبان های برنامه نویسی قوی و زبان های برنامه نویسی تحت وب از جمله جاوا اسکریپت صحبت می کنیم.

مباحثی که در این جلسه می خوانیم:

۱-       آشنایی با برنامه نویسی

۲-       کارهایی که می توان با جاوا اسکریپت انجام داد

۳-       آشنایی با HTML

بخش اول:آشنایی با برنامه نویسی

در حال حاضر زبان های برنامه نویسی زیادی وجود دارند مانند C#)  ، C++، ویژوال بیسیک

دلفی، جاوا) و… که در واقع این زبان ها ابزارهایی هستند برای اینکه ما به کمک آنها دستورات و خواسته های خود را به کامپیوتر منتقل کنیم. پس بدون این زبا ها نمی شود دستورات را به رایانه فهماند. ما به کمک این زبان ها می توانیم برنامه ها و حتی نرم افزارهای مورد نیاز خود را بسازیم.

اما در میان این زبان های برنامه نویسی قوی، زبان های برنامه سازی ساده ای هم وجود دارد،مانند جاوا اسکریپت. جاوا اسکریپت یک نوع زبان برنامه نویسی برای طراحی صفحات وب می باشد وبا جاوا که یک نوع زبان برنامه نویسی قوی است کاملا تفاوت دارد.

همانطور که گفتم زبان هایی مثل java و C++ برای ساخت نرم افزارها و برنامه های پیچیده به کار می رود، با این زبان ها حتی می توان بازی های کامپیوتر را طراحی نمود به همین دلیل بهآنها زبان برنامه سازی قوی می گویند. اما جاوا اسکریپت زبانی است که برای طراحی صفحات وب ایجاد شده و بسیار ساده تر از سایر زبانهاست. البته همین سادگی و راحتی کار با جاوا اسکریپت است که باعث رواج و محبوبیت جاوا اسکریپت در میان کاربران شده.

زبان جاوا اسکریپت توسط شرکت Sun  ایجاد شده است، که یکی دیگر از قابلیت های آن این است که به راحتی می تواند با HTML ترکیب شود و از امکانات آن استفاده نماید. با کمک جاوا اسکریپت و ترکیب آن با HTML و PHP می توانیم وب سایت های پویا و زیبایی را ایجاد نماییم.

نکته دیگر در مورد جاوا اسکریپت اینکه جاوا اسکریپت یک زبان اسکریپت نویسی برای سرویس گیرنده(Client) است، البته برای برنامه نویسی در سرویس دهنده(Server) نیز به کار می آید ولی بیشتر در برنامه نویسی برای سرویس گیرنده کارایی دارد.

زبانهای دیگری نیز برای برنامه نویسی تحت وب وجود دارند مانند Jscript  ، VBscript ، PHP و… که تفاوت آنها در همین نکته است.

برای درک بهتر مسئله مثالی می زنم:

فرض کنید من در وب سایتم با استفاده از جاوا اسکریپت یک ساعت پویا قرار دادم، وقتی شما صفحه سایت من رو باز می کنید این ساعت با ساعت سیستم شما تنظیم می شود و ساعت رو طبق ساعت سیستم خودتون به شما نمایش می دهد، این یعنی اینکه جاوا اسکریپت یک زبان اسکریپت نویسی در سرویس گیرنده است.

حال فرض کنید من همان ساعت رو توسط Asp  یا PHP  ایجاد کنم، این بار شما پس از ورود به سایت، ساعتی را می بینید که با زمان سیستم من تنظیم شده و ممکن است با ساعت شما کمی تفاوت داشته باشد. پس اسکریپت هایی که با Asp و PHP می نویسیم روی سیستم خود سرور(سرویس دهنده) اجرا می شود. اما اسکریپت های(کدهای) نوشته شده توسط Jscript ، VBscript و JavaScript در سیستم کاربر یا همان سرویس گیرنده اجرا می شود.

بخش دوم: کارهایی که می توان با جاوا اسکریپت انجام داد:

نوشتن برنامه هایی برای انجام محاسبات: مثلا با کمک جاوا اسکریپت می توان یک ماشین حساب طراحی کرد. و هر کاری دیگری که نیاز به محاسبه داشته باشد را می توان با جاوا اسکریپت کنترل کرد

مثلا کنترل فرم ها.

کنترل مرورگر: در جاوا اسکریپت شیء ای به نام  window وجود دارد که از طریق آن می توان کنترلی

روی کاربر و کارهای او داشت، مثلا کنترل کارهایی که کاربر انجام می دهد و نمایش یک پیغام مناسب در مقابل عمکرد او، همچنین با کمک آن می توان پنجره مرورگر جدیدی را باز کرد. در جلسه چهارم به طور کامل با مفهوم شیء و چگونگی کار با آن آشنا می شویم.

کنترل محتویات صفحه: یکی دیگر از شیء های جاوا اسکریپت document(سند) است که با کمک آن می توان کنترلی روی محتویات و ظاهر صفحه داشت. که باز هم توضیحات بیشتر را  برای جلسه چهارم می گذاریم.

قابلیت تعامل با فرم های HTML: جاوا اسکریپت می تواند با HTML تعامل برقرار کند، این تعامل با استفاده از شیء Form ایجاد می شود. یعنی می تواند فرم ایجاد شده توسط HTML را کنترل کند.

مثلا یک فرم طراحی شده توسط یک شرکت را در نظر بگیرید، جاوا اسکریپت می تواند قسمت های فروش یا سفارشات را کنترل و محاسبات آن را انجام دهد.

و بسیاری از ویژگی های دیگر مثل تعامل با کاربر، کارکردن با کوکی ها و …

بخش سوم آشنایی با :HTML

HTML یک زبان برنامه سازی نیست بلکه یک زبان طراحی است، که کارکردن با آن نیازمند آشنایی با هیچ زبان برنامه سازی نمی باشد. HTML پایه و اساس یک صفحه وب است، حتی اگر شما کدنویسی نکنید واز نرم افزارهایی مثل Dream weaver  استفاده کنید خود نرم افزار کار کدنویسی را انجام می دهد ودر قسمت code می توانید کدهای HTML  را ببینید. در اسکریپت نویسی نیز ما به HTML نیاز داریم ، بنابراین باید قبل از آموزش جاوا اسکریپت با تگ های اصلی HTML که در جاوا اسکریپت هم مورد نیاز هست آشنا شویم:

 

 

۰۱ <html>
۰۲
۰۳  <head>
۰۴ دستورات جاوا اسکریپت
۰۵  </head>
۰۶
۰۷   <body>
۰۸ محتویات صفحه مثل تصاویر
۰۹ متن هاو جدول ها
۱۰   </body>
۱۱
۱۲ </htm>

توضیحات:

HTML: تگ شروع صفحه می باشد.

تگ شروع: اگر با Html کار کرده باشید، می دونید که هر کدی باید بین یک تگ خاص قرار بگیرد و هر تگ یک شروع و پایانی دارد، که تگ شروع بین علامت <> قرار می گیرد.

پایان تگ: هر تگی باید در یک نقطه پایان یابد که تگ پایان بین علامت < /> نوشته می شود.

نکته: کدهای جاوا اسکریپت می توانند هم بین تگ head وهم بین تگ body قرار بگیرند.البته بعضی از دستورات جاوا اسکریپت برای اجرا باید حتما بین تگ body قرار بگیرند.
که شما دستورهایی که از این پس مشاهده می کنید رو باید بین تگ body بنویسید هرچند که بعضی از آنها درتگ head نیز قابل اجرا می باشند.
این دستورات را باید در یک فایل متنی(Notepad) وارد کنید وآنها را با یک نام و با پسوند html یا htm ذخیره کنید.