آشنایی با جرائم اینترنتی
رایانه و اینترنت فناوری های نوینی هستند که عصر جدید بدون آنها قابل تصور نیست. اینترنت نیز مانند بیشتر فناوری ها مزایای زیادی دارد. ولی در عین حال افرادی نیز وجود دارند که به سوء استفاده از آن می پردازند. نسرین مشایخی جامعه شناس می گوید:«اینترنت مزایای زیادی دارد و یکی از فناوری هایی است که جهان امروز بدون آن قابل تصور نیست. از جمله مزایای اینترنت گسترش تجارت و در دسترس همگان بودن اطلاعات است.
بنابراین برخلاف نظر برخی که فکر می کنند برای کنترل برخی از عواقب سوء اینترنت باید از گسترش آن جلوگیری کرد، اما لازم است که به هر وسیله ممکن در صدد گسترش آن به همه نقاط کشور و در بین همه افراد اعم از شهری و روستایی باشیم. بعد هم مانند هر فناوری دیگری لازم است درباره جرائم اینترنتی اطلاع رسانی کنیم و بویژه در این زمینه قوانین محکمی تدوین کنیم. طبیعی است که کلاهبرداری اینترنتی با کلاهبرداری سنتی متفاوت است و قوانین مناسب خود را می خواهد و یا جرائمی مثل هک کردن وجود دارد که اصولاً مربوط به رایانه و اینترنت است. در بسیاری از کشورهای پیشرفته هم تصحیح یا تغییر قوانین در این زمینه و سایر جرائم اینترنتی فرایندی مداوم است». وی می افزاید:«قوانینی که در حوزه اینترنت و جرائم اینترنتی تدوین می شود، لازم است حفظ احترام افراد و اعاده حیثیت آنها و مجازات مجرمان را دنبال کند. طبیعی است که هرقدر فناوری توسعه می یابد هم امکان به وجود آمدن جرائم بیشتر می شود و هم امکان کنترل همان جرائم به وجودمی آید. مانند تلفن که عده ای برای مزاحمت و تهدید دیگران نیز از آن استفاده می کردند ولی بعداً هم امکان ردیابی مزاحمان به وجود آمد و حتی حالابا وجود تلفن هایی که شماره بر روی آن می افتد هر کسی شخصاً نیز قادر به پیدا کردن مزاحم است». محیط اینترنت محیطی جذاب، سرشار از اطلاعات و امکان ارتباط و تجارت با دیگران است. منتها همه ما باید با خطراتی که سوء استفاده کنندگان از اینترنت از ناحیه آن، خود ما و اعضای خانواده مان را با آن مواجه می کنند آشنا باشیم و از سویی با تدوین قوانین مناسب در پی کنترل جرائم اینترنتی باشیم. فناوری جدید، جرائم جدید به همراه می آورد
رایانه و اینترنت یک فناوری جدید است. مانند هر فناوری دیگری تا زمانی که استفاده از رایانه و اینترنت عمومیت پیدا نکرده بود، هیچ پیش فرضی درباره مزایا و مخاطرات احتمالی آن وجود نداشت. اما حالابه تدریج زوایای بسیاری از آن آشکار می شود. در کشورهای پیشرفته که این فناوری گسترش زیادی پیدا کرده است، مردم بیشتر با مزایا و جرائمی که این فناوری با خود آورده آشنا شده اند و به تدریج قوانینی مناسب در حال ایجاد شدن است و این قوانین هر روز نیز در حال تکمیل شدن هستند. اما در کشور ما زوایای مختلف این فناوری و تبعات مثبت و جرائم مربوط به آن به تدریج آشکار می شود.. در پیام هایی که به قصد کلاهبرداری فرستاده می شوند، به مخاطبان خبر برنده شدن در یک قرعه کشی داده می شود و یا از افراد برای شرکت در قرعه کشی و یا شرکت در جابه جایی پولی که منجر به کسب درآمد خواهد شد، دعوت می شود. در این پیام ها به کاربران اعلام می شود که مبالغ بسیار زیادی برنده شده اند و کاربران با درخواست هایی مبنی بر اعلام مشخصات مواجه می شوند. در قدم های بعدی، کاربر با این تصور که ثبت اطلاعات مشکلی را متوجه وی نخواهد کرد، اقدام به ارسال اطلاعات می کند و فرستندگان پیام نیز به محض دریافت پاسخ مثبت از سوی کاربر با ارسال مدارکی جعلی در پی القای این موضوع برمی آیند که گیرنده پیام دریکی از بانک های معتبر بین المللی برنده شده است. در مرحله بعدی از کاربران درخواست افتتاح حساب و واریز مبالغی به آن حساب ها به عنوان هزینه جابه جایی مبالغ برنده شده می شود و از سوی ارسال کنندگان پیام اعلام می شود که هزینه جابه جایی پول برعهده فرد برنده شده بوده و شرکت در این مورد هزینه ای را متقبل نمی شود. اکثر فریب خوردگان از قشر تحصیلکرده هستند که با رایانه سروکار دارند و مبدا بیشتر این پیام ها، کشورهای آفریقایی است. پس از پیگیری های پلیس به دلیل جعلی بودن آدرس ها و مدارک و همچنین اجاره ای بودن خطوط تلفن امکان ردیابی بسیار سخت می شود. البته جرائم اینترنتی تنها محدود به کلاهبرداری نمی شوند. انتشار اخبار کذب، افترا، آزار و اذیت، سوء استفاده از پست الکترونیک، ارسال مطالب و تصاویر و فیلم های مستهجن، هتک حرمت افراد با پخش مطلب یا تصاویر آنها، تلاش برای به انحراف کشاندن و سوء استفاده از کودکان، نقض حق مالکیت مادی و معنوی افراد، هک کردن و ویروسی کردن سایت ها از جمله جرائم دیگر اینترنتی محسوب می شوند. ظاهراً هنوز آمار دقیقی در زمینه میزان جرائم اینترنتی در کشور وجود ندارد. اما گفته می شود که خلافکاران علاقه زیادی به پیدا کردن اطلاعات شخصی افراد به ویژه برای خالی کردن حساب بانکی آنها و نفوذ به سیستم بانکی دارند.
برخی جرائم در فضای اینترنت مقدمه ، از برخی از والدین شندیده ایم که از فرزند بی زبان خود تعریف کرده و وی را نزد خانواده های فک و فامیل (مثلا”) بزرگ نشان می دهند ! اینکه : برای فرزندم ایمیلی از فلان کشور غربی رسیده که وی را به تحصیل در خارج دعوت کرده اند !(نگو که یک اسپام بوده و برای هزاران نفر ارسال شده است ) یا : فرزندم چون ساعتهای زیادی در اینترنت کار می کند زبان فرنگ را کاملا مسلط است و تازگی برنده ۱۰۰۰۰ دلار شده اما شرایط دریافت آن کمی مشکل است ، و یا : فرزند دلبندم یک دوست در کشور فلان کرده است و بارها از وی درخواست کرده که یه سری به ما بزن هزینه اش هم پای خودمان ! ولی زیاد تمایلی ندارد که برود ( و از این دست خالی بندیها که توسط والدین نا آگاه بزرگ و مهم جلوگر می شود ) و مواردی از این قبیل که هر کاربر آگاه اینترنتی می داند فرنگیان پولشان زیادی نیست که به هر کسی می رسند چند میلیون دلار کمک ناقابل و بلا عوض داشته باشند و یا هر کسی را رایگان به دانشگاههای معتبر خود فرا خوانده تا در آنجا تحصیل کنند.