اگر با دنیای وب آشنایی داشته باشید حتما در مورد جاوا اسکریپت شنیده اید و هرگاه در مورد حرکات عجیب بعضی از سایت ها از دوستان پرسیده اید آنها را به جاوا اسکریپت نسبت داده اند. حرکاتی مانند حرکت یک عکس یا متن بدنبال موس ، لرزیدن صفحه هنگام ورود به یک وبلاگ ، منوهای پایین افتادنی در سایت ها و …

اما جاوا اسکریپت چیست؟

جاوا اسکریپت زبانی است که در صفحات html کاربرد دارد و قابلیتهای بسیاری از قبیل : افزایش کیفیت طراحی صفحات , کنترل صفحات ، کنترل browser بازدید کننده ، ساخت و استفاده cookie ها و بسیاری چیزهای دیگر.

 

اطلاعات پیش نیاز چیست؟

فقط HTML  /XHTML ، البته کمی هم دید برنامه نویسی لازم است .اما ما تمامی مبانی آنرا به شما آموزش میدهیم و شما احتیاجی به دانستن زبان برنامه نویسی جداگانه ندارید ولی کمی دید برنامه نویسی لازم است.

JavaScript یک زبان برنامه نویسی اسکریپتی است که کدهای آن بسیار شبیه به زبان C است . زبان جاوا اسکریپت به حروف بزرگ و کوچک حساس میباشد. ). زبان JavaScript یک زبان برنامه نویسی “شی گرا” میباشد. از آنجا که JavaScript یک متن ساده میباشد، در نتیجه میتوان از هر ویرایشگر متن کمک گرفت، در سیستم ویندوز اغلب کاربران از برنامه notepad استفاده میکنند

 

تفاوت جاوا و جاوا اسکریپت :

برخلاف شباهت اسمی موجود برنامه Java و JavaScript، هیچگونه شباهتی بین این دو برنامه وجود ندارد. Java یک زبان برنامه نویسی بسیار کامل و پیشرفته ای است که توسط شرکت sun microsystem تهیه شده و جاوا اسکریپت توسط شرکت netscape.( اساس Java در برنامه های client-side برای ایجاد appletها میباشد، این برنامه های کوچک توسط شبکه اینترنت دریافت شده و درون خود browserها اجرا میشوند بطوریکه بعلت وجود قابلیت همه گیر Java، این برنامه در تمامی browserهایی که قابلیت اجرای Java را دارند، کار میکنند

 

مزایای جاوا اسکریپت :

·         جاوا اسکریپت بر خلاف vbscript در همه browser ها قابل استفاده و خوانده شدن است.

·         جاوا اسکریپت قابلیت برنامه نویسی را به صفحات HTML شما میدهد.

·         جاوا اسکریپت صفحات HTML شما را پویا میکند.

·         جاوا اسکریپت به رویدادها پاسخ میدهد ( مثل کلیک موس،load شدن صفحه و …)

·         جاوا اسکریپت قابلیت ارزیابی و تغییر روی اطلاعات را دارد.

·         جاوا اسکریپت قابلیتهای زیادی در کنترل browser بیننده دارد.

·         جاوا اسکریپت میتواند cookie بسازد و استفاده کند

 

و اما شروع ساده ای از جاوا اسکریپت :

چگونه کد جاوا اسکریپت بنویسیم:

برای وارد کردن اسکریپت در خطوط کد HTML از تگ <script> استفاده میکنیم و سپس در قسمت Type نوع اسکریپت را مشخص میکنیم :

<script type=”text/JavaScript”>

و سپس کد مورد نظر را وارد میکنیم :

Document.write(“It’s Java Script”)

و در انتها باید تگ اسکریپت را ببندیم :

</script>

نکته ای در مورد سمیکالون(;) :

هنگامی که شما کدهای جاوا یا C را مینویسید در انتهای هر خط کد از سمیکالون استفاده میکنید، اما این امر در جاوا اسکریپت کاملا اختیاری است ، البته برای زمانی که شما چند کد را در یک خط قرار میدهید استفاده از سمیکالون اجباری است.

امیدوارم درس امروز مفید بوده باشد در درس بعدی درباره نحوه استفاده از جاوا اسکریپت توضیح خواهیم داد و در انتهای هر درس یکی از کدهای جالب جاوا اسکریپت را برای شما در سایت قرار خواهیم داد.

منابع جاوا اسکریپت:  جاوا اسکریپت دات آی آر   javascript.internet.com    javascriptkit